Skip to main content

Minister laat Cyberbeveiligingswet ook voor hoger onderwijs gelden

Minister Bruins van Onderwijs heeft besloten om de Cyberbeveiligingswet, Cbw, ook voor het hoger onderwijs te laten gelden. Dit zou de cyberweerbaarheid van onderwijsinstellingen moeten vergroten. De Cbw is de Nederlandse implementatie van de Europese Network and Information Security, NIS2, richtlijn. Op het moment dat de Cbw wordt aangenomen, vervangt deze de huidige Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen, Wbni.

Onder de Cbw worden hbo- en wo-instellingen wettelijk verplicht om passende en evenredige maatregelen te treffen om de risico’s voor de beveiliging van de netwerk- en informatiesystemen te beheersen. Dit is het zorgplichtonderdeel van de wet. Dan is er ook nog de meldplicht bij significante incidenten, alsmede recht op bijstand en advies van een Computer Incident Response Team (CSIRT) bij dreigingen en incidenten, een registratieplicht, en onafhankelijk extern toezicht op de naleving van genoemde plichten. De Cyberbeveiligingswet zal gefaseerd worden ingevoerd, zodat onderwijsinstellingen de tijd krijgen om zich voor te bereiden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Verzamelwet gegevensbescherming
Verder lezen
Minister laat Cyberbeveiligingswet ook voor hoger onderwijs gelden
Verder lezen
Europa wil einde maken aan privacy in berichtenapps
Verder lezen
NCSC en DTC lanceren basisprincipes voor digitale weerbaarheid van bedrijven
Verder lezen
Cyberverzekeringen schieten tekort terwijl risicos groeien
Verder lezen
Zeven op de tien organisaties vorig jaar getroffen door ransomware
Verder lezen
NSC wil dat boetes AP verplicht openbaar zijn
Verder lezen
Beperk impact digitale incidenten, investeer in crisismanagement
Verder lezen
Toezichthouder pakt websites aan die illegaal cookies plaatsen
Verder lezen
Impact van de Meldplicht in NIS2 op Cybersecurity
Verder lezen