Skip to main content

Security regelgeving NIS2 gericht op meer sectoren

Eind dit jaar moet de Europese security richtlijn NIS 2 afgerond zijn, in Nederland ook wel NIB 2 genoemd, de netwerk en informatiebeveiliging richtlijn. Dan is het aan de landen om wetgeving op basis van deze richtlijn te maken, en op die manier de beveiliging van bedrijven en instellingen die van kritiek belang zijn voor een land op een hoger niveau te brengen.

David Higgins, EMEA Technical Director bij CyberArk, ziet in de nieuwe richtlijn een nuttige opvolger van het origineel: De NIS2-richtlijn is niet zonder reden een vervolg op de eerste richtlijn: De digitale transformatie heeft geleid tot een cyberrisicolandschap dat veel groter is dan de traditionele doelwitten en slechts de vitale infrastructuur. Meer organisaties, zoals nutsbedrijven en financiele instellingen, dienstverleners en beveiligingsbedrijven zullen moeten handelen naar aanleiding van de NIS2-richtlijn en de nationale voorschriften die op basis van de richtlijn zullen worden vastgesteld. Het verbreden van het toepassingsgebied is verstandig. Wij zijn altijd voorstander geweest van het ga uit van inbreuk beleid voor elk bedrijf in elke sector. Bedreigingen nemen nog steeds toe, en veel daarvan zijn zelfs onbekend. Maatregelen nemen om activa te beschermen is gewoon gezond verstand. Het beveiligen van identiteiten is de manier om dit op de meest effectieve manier te doen.

Volgens Sebastiaan Kors, CEO van cybersecurity bedrijf Pinewood en partner van onder andere het Zorg Detectie Netwerk en Nationaal Detectie Netwerk, is dit een hele goede stap in de richting voor Nederlandse bedrijven en organisaties. Informatiedeling is cruciaal voor het tijdig detecteren en stoppen van digitale aanvallen. Alleen door samenwerking kunnen we het tij keren, want het is natuurlijk niet te verkopen dat bepaalde dreigingsinformatie niet gebruikt mag worden voor het stoppen van een aanval bij een logistiek bedrijf terwijl het waterschapsbedrijf om de hoek wel over die informatie beschikt. Ik vind het onze plicht om gevonden kwetsbaarheden zo snel mogelijk te delen met overheden en collega-bedrijven, dat zou ook wederkerig moeten zijn.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen