Skip to main content

Op weg naar het Normenkader IBP? Deze stappen kun je alvast zetten

Binnenkort wordt de eerste versie van het normenkader informatiebeveiliging en privacy voorgelegd aan de sector. Dat is in lijn met de oproep van de adviesgroep Regie op ICT om haast te maken met het vergroten van de digitale veiligheid van leerlingen en medewerkers in het funderend onderwijs. Denk mee en kom binnen je eigen bestuur alvast in actie, luidt de boodschap van de adviesgroep. Want bewustwording vraagt tijd.

Hoe kun je als bestuur stimuleren dat alle mensen in je organisatie zich ervan bewust worden dat de digitale veiligheid van leerlingen en medewerkers mede van hun handelen afhangt? Die vraag is heel actueel, constateren de bestuurders in de adviesgroep Regie op ICT tijdens een bijeenkomst vlak voor kerst. Nu werken aan bewustwording is een voorwaarde om straks te kunnen voldoen aan het normenkader informatiebeveiliging en privacy (IBP), waarvan de verwachting is dat de eerste versie in februari wordt gepubliceerd. 

Wat is het Normenkader IBP?

Tijdens de ledenvergadering van de PO-Raad en de VO-raad hebben we het gehad over het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy dat de sector gaat helpen bij het realiseren van een omgeving waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers veilig kunnen werken. Het normenkader bestaat uit een richtinggevende set van normen die beschrijven hoe en wanneer je een bepaald thema of onderwerp op de juiste manier beheerst voor digitaal veilig onderwijs. Het is een toetsingskader dat helpt te bepalen waar jouw schoolorganisatie nu staat en good practices die je kunnen helpen om aan de normen te voldoen. Deelnemers van de webinars Help, onze school is gehackt! Wat nu? van de PO-Raad en VO-raad ontvangen voorafgaand het normenkader IBP. Tijdens het webinar gaan we met elkaar in gesprek over wat dit normenkader betekent voor schoolorganisaties en hoe je ermee aan de slag gaat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen