Skip to main content

Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid

Meerdere ministeries plus voertuigenautoriteit RDW, inlichtingendienst AIVD en privacytoezichthouder AP voeren een onderzoek uit naar Chinese elektrische auto s in verband met de nationale veiligheid. Deze analyse voor cybersecurity wordt gedaan nadat de Tweede Kamer daar in april om heeft verzocht. De eerste resultaten van het brede, interdepartementale onderzoek moeten voor het einde van dit jaar komen.

Momenteel worden de specifieke onderzoeksvragen voor de uitvoering van deze analyse vastgesteld, waaronder op het gebied van sabotage en spionage, luiden antwoorden op Kamervragen over de status van de Nederlandse analyse. Deze beantwoording komt van drie ministers: die voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, die van Buitenlandse Zaken, en die van Infrastructuur en Waterstaat.

Op korte termijn

De Kamervragen komen van CDA lid Derk Boswijk die in april een motie hierover heeft ingediend, samen met D66 er Jan Paternotte en VVD er Thom van Campen. Die motie is toen unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Het verzoek aan de regering was om op korte termijn een analyse te maken van de risico s van Chinese elektrische auto s voor de nationale veiligheid.

Korte termijn lijkt een relatief begrip te zijn, maar het onderzoek wordt wel serieus uitgevoerd. De uitvoering van motie Boswijk c.s. wordt breed interdepartementaal opgepakt. Deelnemende partijen aan de technische en beleidsmatige werkgroepen zijn de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, Economische Zaken, Buitenlandse Zaken, Financien, Justitie en Veiligheid, Defensie, alsmede voertuigenautoriteit RDW, de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, en de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, aldus de antwoorden nu op Kamervragen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen