Skip to main content

Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan

Als de Europese NIS2 ook in Nederland in wetgeving is omgezet, moeten meer bedrijven aan strenge security eisen voldoen. Zo ook diverse industriele en chemische bedrijven. Maar juist daar is security vaak nog een uitdaging, ziet Rob Verseijden, cybersecurityspecialist bij Batenburg Magion in Den Haag.

Kleine bedrijven hikken tegen hoge kosten online veiligheid aan

De Nederlandse overheid werkt op dit moment hard om de NIS2 richtlijn in nationale wetgeving om te zetten, via de zogeheten Cyberbeveiligingswet. Toch zijn sommige nieuwe regels al wel bekend, waaronder de regel dat ceo s persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld bij een security incident. Die regel geldt als bedrijven aantoonbaar niet voldoende hebben gedaan om een incident te voorkomen of om daarvan te herstellen, bijvoorbeeld door geen back ups te maken of updates niet te installeren, en er schade is ontstaan die ook derde partijen, zoals eindgebruikers of klanten, raakt.

Vroeger had je bij wijze van spreken een modem rechtstreeks aan het apparaat hangen. Daar kwam echt niemand tussen, dus dat was veilig, vertelt Rob Verseijden. Maar op een gegeven moment zijn we gaan werken met de netwerken die we op kantoren ook gebruiken, want die technologie is goedkoper. Wat vervolgens vergeten wordt, is dat je daarmee ook het onderhoud moet plegen zoals je dat aan kantoorzijde doet. Je kunt niet meer zoals vroeger een systeem kopen en vijftien jaar later eens naar onderhoud gaan kijken. Een pc gaat niet zonder morren zo lang mee.

IT anders dan OT

IT heeft in tegenstelling tot OT regelmatig met updates te maken, om beveiligingsproblemen te voorkomen. Nu de productievloer steeds meer IT gebruikt, is dat daar ook nodig. Maar een beveiligingsupdate kan per ongeluk ergens anders iets beschadigen. In een kantooromgeving vaak geen reden tot paniek, even niet kunnen mailen is niet onoverkomelijk, maar in fabrieken draait apparatuur 24-7 door. Gaat iets offline, dan kan een situatie onveilig worden of is snel sprake van grote financiele schade. Updates worden daarom uitgebreid gecontroleerd, wat veel tijd kost. Even snel updaten kan in de OT dus niet.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen