Aantoonbaar in controle AVG

Hoe laat je als organisatie zien dat je ‘in control’ bent met de AVG? Ed Ridderbeekx, IT-auditor en privacy professional, neemt je mee in AVG-certificeringen. In zijn artikel o.a. aandacht voor EDPB concept-richtlijnen, rollen en verantwoordelijkheden en criteria.

Uiteraard wordt die aantoonbaarheid verbeterd door de maatregelen die een organisatie voor de AVG heeft genomen; denk aan het aanleggen van een verwerkingsregister, het opstellen van een privacystatement, en gedocumenteerde procedures om te voldoen aan de rechten van betrokkenen. Maar verwerkingsverantwoordelijken en verwerkers hebben daarnaast vaak behoefte aan een onafhankelijk oordeel over de beheersing van privacy. De vraag om zo’n audit of certificering die al dan niet leidt tot een keurmerk wordt versterkt door het feit dat de AVG zelf (de ontwikkeling van) certificeringsmechanismes aanmoedigt als middel om compliance met de wet aan te tonen. Dat doet ze met name in artikel 42. In artikel 43 AVG (‘Certificeringsorganen’) wordt ingegaan op de rolverdeling bij certificering.

Organisaties kijken naar deze artikelen uit de AVG en vragen zich af: hoe staat het daar nu mee? Aanbieders kijken naar dezelfde passages en aarzelen kennelijk soms niet om hun klanten een AVG-certificering of -keurmerk aan te bieden; de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft al gewaarschuwd voor ‘misleidende AVG keurmerken’. Hieronder zetten we een aantal zaken op een rijtje.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.
Implementatie van BCM – voorkomen is beter dan genezen
Om te voorkomen dat je kritische bedrijfsprocessen stilvallen, is het slim om potentiële bedreigingen vroegtijdig in kaart te brengen en een inschatting te maken van het effect van elke bedreiging op deze kritische processen. Dit proces noemen we ook wel Bedrijfs Continuïteits Management (BCM) of Bedrijfscontinuïteit. Maar hoe ga je hier mee aan de slag?

Meer recente berichten

Datahonger Chinese overheid groter dan gedacht
Verder lezen
Zwak beleid veroorzaakt cyberaanval op gemeente Buren
Verder lezen
Aanpak digitale veiligheid Gelderse gemeenten gelanceerd
Verder lezen
NSO Group: Ten minste vijf Europese landen gebruiken Pegasus
Verder lezen
Microsoft stopt met gezichtsherkenningsanalyse wegens privacyzorgen
Verder lezen
CISO Rijk Aart Jochem: Sturen op informatiebeveiliging
Verder lezen
NCSC geeft tips over response bij ransomware aanval
Verder lezen
Twee derde Nederlanders vreest inperking privacy met invoering EU wallet
Verder lezen
Noordenvelders geven meer prioriteit aan privacy
Verder lezen
Gemeenten: groot verschil tussen fysieke en digitale veiligheid
Verder lezen