Regie op Gegevens Hackathon

Op 12 en 13 oktober wordt er een hackathon georganiseerd door Regie op Gegevens en het thema is ”Regie op gegevens bij geboorte en overlijden”. Je kunt hier aan meedoen door een team van vijf mensen samen te stellen. Er is plek voor tien teams dus wees er snel bij!

Regie op gegevens bij geboorte en overlijden

Er zijn verschillende grote levensgebeurtenissen, maar twee van de grootsten zijn toch wel geboren worden en doodgaan. Een van de eerste zaken waar zo’n nieuw mensenleven mee begint is een ‘administratieve handeling’: aangifte doen van de geboorte bij de gemeente. Opeens bestaat er een nieuwe persoon en daarmee ontstaan er meteen ook nieuwe persoonsgegevens. Je moet veel zaken gaan regelen, er volgen bezoekjes aan het consultatiebureau en misschien wil je gebruik gaan maken van kinderopvang. In veel gevallen zijn er gegevens van jullie als ouders nodig en van het kindje. Op welke manieren zou je in dit geval privacy beter kunnen beheren of digitaal zaken betrouwbaar, veilig en handiger kunnen regelen? Dat is een van de vragen van deze hackathon.

De andere levensgebeurtenis is het overlijden van een partner, ouder of kind. Naast dat zo’n situatie heel verdrietig is, komt er ook veel regelwerk bij kijken. Er moeten organisaties geïnformeerd worden over het overlijden, toeslagen of uitkeringen aangepast, en diensten of abonnementen worden opgezegd. Hierbij kan het als complicerende factor ook nog eens voorkomen dat je moet optreden namens de overledene, waarbij het handig zou zijn als je gemachtigd bent. Maar hoe regel je dat nou goed? ​

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.
Waarom is privacy eigenlijk belangrijk?
In onze huidige maatschappij, met alle computertechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. In deze blog lees je waarom privacy zo belangrijk is, wat de gevaren zijn bij een gebrek eraan en hoe je als organisatie de privacy kan beschermen. Want, je hebt misschien niets te verbergen, maar wel altijd iets te beschermen…

Meer recente berichten

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt
Verder lezen
Kwart organisaties handelt inzageverzoeken niet goed af
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
Deze lessen leerde Ticketcounter na datalek en afpersing
Verder lezen
NCSC ontvouwt plannen voor 2023
Verder lezen
WODC onderzoek: overheden blijven privacywetgeving overtreden
Verder lezen
Dataprivacy is geen ICT feestje: weet waarom je het doet en zoek de juiste mensen erbij
Verder lezen
Recordjaar voor cryptohackers die enkele miljarden aan dollars stelen
Verder lezen
Na een jaar oorlog in Oekraine trekt het NCSC vier belangrijke cybersecuritylessen
Verder lezen
Utrecht doet aangifte van niet bezorgde stempassen
Verder lezen