Skip to main content

Meer controle dankzij AVG

De gemeente Amersfoort heeft dankzij de AVG meer controle over de gegevens. Bij de gemeente kwam FG Kirsten Eefsting in een gespreid bed terecht, want de gemeente was al heel ver toen zij begon aan haar functie. Zij licht toe hoe de gemeente al zo ver is en wat de plannen zijn om de gemeente verder te ontwikkelen.

Gegevensverwerkingen in kaart brengen


Eefsting heeft de afgelopen maanden veel tijd geïnvesteerd in het uitvinden hoe de gemeente precies in elkaar zit en op welke manier de werkprocessen zijn ingericht. ‘Ik leer nu elke dag bij. Dat is nodig ook. Amersfoort heeft twintig afdelingen met meer dan duizend werknemers en vijfhonderd werkprocessen.’ De gegevensverwerkingen zijn bij Amersfoort in kaart gebracht voor het verwerkingsregister, iets dat iedere gemeente inmiddels voor elkaar moet hebben. ‘Door die stap weten we nu precies welke data we verzamelen en al in handen hebben. Maar het is natuurlijk een dynamisch document dat continu verandert.’

Verzwakt bewustzijn

De AVG betekende voor gemeenten het startschot voor een hoop veranderingen op de werkvloer. Het werd niet altijd met gejuich ontvangen. ‘Ambtenaren reageren tot nu toe wat wisselend op de veranderingen, maar de toon is overwegend positief’, aldus Eefsting. Soms hoort ze nog wel eens iemand ‘zo kan ik toch niet werken!’ roepen, wanneer het over nieuwe regels gaat. Maar meestal zien ambtenaren zelf volgens Eefsting wel het belang in van goede gegevensbescherming en het naleven van privacyregels. ‘Dankzij de AVG hebben gemeenten veel meer hun gegevens onder controle en is er daardoor veel meer kennis over wat er precies gaande is binnen de organisatie’, legt ze uit.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen