Skip to main content

Respons CISO’s panel Alert Online

In het discussiepanel van CISO’s bij de Kick-off van Alert Online 2018 werden diverse thema’s en vragen met betrekking tot het Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek behandeld. De reacties van de CISO’s lees je in dit artikel.

  1. Wie is verantwoordelijk voor de internetveiligheid op het werk? De werkgever of de werknemer?’
    Het panel was bijna unaniem erover eens dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Kanttekeningen die erbij werden geplaatst waren dat het duidelijk moet zijn wie voor welk aspect van de internetveiligheid verantwoordelijk is. Maar zeker ook geldt dat het voor de medewerkers steeds moeilijker wordt om goede veiligheid zelfstandig te borgen vanwege de toenemende complexiteit en benodigde technische kennis. Aan de werkgevers de taak om de medewerkers een handelingsperspectief te bieden; leg uit hoe phising werkt, hoe je veilige wachtwoorden creëert en beheert, etc.
  2. ‘53% van de werkende Nederlanders doet niets na confrontatie met cybercriminaliteit op het werk’. Het werk van de CISO houdt niet op bij het aanwakkeren van awareness. Ze moeten ook richting geven aan de praktische vervolgstappen op persoonlijk niveau. Speel in op actuele situaties, bijvoorbeeld: momenteel is phishing via Office 365 veel in het nieuws. Besteed hier als werkgever aandacht aan via intranet met een melding over de mogelijke gevaren. Ook is het goed om de thuissituatie erbij te betrekken. Gevaren spreken meer tot de verbeelding als het thuisfront getroffen wordt. Een mooi voorbeeld uit de praktijk van één van de CISO’s is dat er vanuit de organisatie geregeld wordt dat er bij de medewerkers thuis een Cyber Security specialist langskomt om de cyber veiligheid van de thuissituatie te checken en aanpassingen te verrichten.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen