Skip to main content

Respons CISO’s panel Alert Online

In het discussiepanel van CISO’s bij de Kick-off van Alert Online 2018 werden diverse thema’s en vragen met betrekking tot het Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek behandeld. De reacties van de CISO’s lees je in dit artikel.

  1. Wie is verantwoordelijk voor de internetveiligheid op het werk? De werkgever of de werknemer?’
    Het panel was bijna unaniem erover eens dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Kanttekeningen die erbij werden geplaatst waren dat het duidelijk moet zijn wie voor welk aspect van de internetveiligheid verantwoordelijk is. Maar zeker ook geldt dat het voor de medewerkers steeds moeilijker wordt om goede veiligheid zelfstandig te borgen vanwege de toenemende complexiteit en benodigde technische kennis. Aan de werkgevers de taak om de medewerkers een handelingsperspectief te bieden; leg uit hoe phising werkt, hoe je veilige wachtwoorden creëert en beheert, etc.
  2. ‘53% van de werkende Nederlanders doet niets na confrontatie met cybercriminaliteit op het werk’. Het werk van de CISO houdt niet op bij het aanwakkeren van awareness. Ze moeten ook richting geven aan de praktische vervolgstappen op persoonlijk niveau. Speel in op actuele situaties, bijvoorbeeld: momenteel is phishing via Office 365 veel in het nieuws. Besteed hier als werkgever aandacht aan via intranet met een melding over de mogelijke gevaren. Ook is het goed om de thuissituatie erbij te betrekken. Gevaren spreken meer tot de verbeelding als het thuisfront getroffen wordt. Een mooi voorbeeld uit de praktijk van één van de CISO’s is dat er vanuit de organisatie geregeld wordt dat er bij de medewerkers thuis een Cyber Security specialist langskomt om de cyber veiligheid van de thuissituatie te checken en aanpassingen te verrichten.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen