Skip to main content

Respons CISO’s panel Alert Online

In het discussiepanel van CISO’s bij de Kick-off van Alert Online 2018 werden diverse thema’s en vragen met betrekking tot het Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek behandeld. De reacties van de CISO’s lees je in dit artikel.

  1. Wie is verantwoordelijk voor de internetveiligheid op het werk? De werkgever of de werknemer?’
    Het panel was bijna unaniem erover eens dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is. Kanttekeningen die erbij werden geplaatst waren dat het duidelijk moet zijn wie voor welk aspect van de internetveiligheid verantwoordelijk is. Maar zeker ook geldt dat het voor de medewerkers steeds moeilijker wordt om goede veiligheid zelfstandig te borgen vanwege de toenemende complexiteit en benodigde technische kennis. Aan de werkgevers de taak om de medewerkers een handelingsperspectief te bieden; leg uit hoe phising werkt, hoe je veilige wachtwoorden creëert en beheert, etc.
  2. ‘53% van de werkende Nederlanders doet niets na confrontatie met cybercriminaliteit op het werk’. Het werk van de CISO houdt niet op bij het aanwakkeren van awareness. Ze moeten ook richting geven aan de praktische vervolgstappen op persoonlijk niveau. Speel in op actuele situaties, bijvoorbeeld: momenteel is phishing via Office 365 veel in het nieuws. Besteed hier als werkgever aandacht aan via intranet met een melding over de mogelijke gevaren. Ook is het goed om de thuissituatie erbij te betrekken. Gevaren spreken meer tot de verbeelding als het thuisfront getroffen wordt. Een mooi voorbeeld uit de praktijk van één van de CISO’s is dat er vanuit de organisatie geregeld wordt dat er bij de medewerkers thuis een Cyber Security specialist langskomt om de cyber veiligheid van de thuissituatie te checken en aanpassingen te verrichten.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen