Skip to main content

Te weinig budget voor FG

Volgens het CIP krijgt de Functionaris Gegevensbescherming (FG) vaak wel de steun van het bestuur, maar niet het budget dat benodigd is om de organisatie daadwerkelijk verder te brengen op het gebied van privacy. Dat blijkt uit een grootschalige enquête. In dit artikel vind je meer informatie over de resultaten.

Ervaren

82% van de deelnemers werkt bij een aan de overheid gerelateerde organisatie. Daarvan heeft 78% 10 jaar of meer werkervaring.

Voorop staat dat veel FG’s een HBO/WO (93%) achtergrond hebben, waarvan ruim de helft een juridische. De meesten hebben een dienstverband voor onbepaalde tijd. Zij rapporteren, in de rol van senior medewerker, rechtstreeks aan een bestuur of algemeen directeur.

De FG’s ervaren weli voldoende ondersteuning vanuit bestuurders voor de uitoefening van de functie. Toch kunnen ze niet beschikken over structureel budget. Dit geldt voor 94% van de deelnemers aan de enquête.

Behalve ondersteuning van leidinggevenden zoeken FG’ s ook externe steun. Dat zoeken ze vooral bij CIP en IBD. De ondersteuning vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt men wel belangrijk maar blijkt voor verbetering vatbaar. 45% vindt de website van de AP te weinig informatief. Slechts 17% is van mening dat vragen adequaat worden afgehandeld.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapporteren zonder resultaat; de frustratie van elke FG en CISO
Een belangrijke taak van de FG en CISO is adviseren en rapporteren. Maar wat doe je als deze adviezen niet worden opgevolgd?
Hoe voer je een Business Impact Analyse (BIA) uit?
Met een BIA krijg je inzicht in de kritieke processen binnen je organisatie en bepaal je wat de mogelijke gevolgen zijn als er iets misgaat. Dit helpt jouw organisatie om te bepalen welke processen je als eerste weer opstart en hoe je de impact van verstoringen kunt minimaliseren. Maar wat is een BIA precies en hoe voer je deze uit? Dat lees je in deze blog.
Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen

Meer recente berichten

Data doorverkopen mag soms wel, ondanks strenge privacywet
Verder lezen
Zutphen beschermt privacy van inwoners onvoldoende: We erkennen dat ruiterlijk
Verder lezen
Verouderde stoplichten in Nederland blijken relatief makkelijk te hacken
Verder lezen
Hackers stuurden phishingmails vanuit denhaag.nl
Verder lezen
Gemeenten lopen voor op Rijk met aantal registraties in Algoritmeregister
Verder lezen
Privacy First vraagt minister om aanpassing klantidentificatie banken
Verder lezen
Oekraine bant Telegram bij overheidsdiensten, leger en kritieke infrastructuur
Verder lezen
Consultatiereactie Baseline Informatiebeveiliging Overheid 2
Verder lezen
Waarschuwingen na datalek komen pas laat en zijn vaag, ziet privacywaakhond AP
Verder lezen
Adoptie van Privacy Enhancing Technologies gaat traag
Verder lezen