Eind 2018 is de gemeente Culemborg de 100ste gemeente geworden die bereikbaar is via IPv6. Via deze pagina van SIDN vind je informatie over wat IPv6 precies is en kun je bekijken hoe ver je eigen gemeente is met de implementatie.
Lage adoptie
IPv6 staat al bijna tien jaar op de ‘pas toe of leg uit’-lijst (ptolu) van het Forum Standaardisatie. Dat betekent dat de ondersteuning van IPv6 in de requirements moet worden opgenomen bij aanbestedingen boven de 50.000 euro, tenzij er goede argumenten zijn om dat niet te doen.
Desondanks heeft dus minder dan een derde van de Nederlandse gemeenten zijn publieke servers van IPv6 voorzien. Uit de onlangs gepubliceerde IPv6-inventarisatiebleek dat 25% van de gemeentelijke websites via IPv6 bereikbaar was, en dat dit voor de mail-ingang (MX gateway) zelfs maar voor 9% het geval was.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.