Skip to main content

Dag van Data & Technologie

Op donderdag 17 januari a.s. wordt de Dag van de Data en Technologie georganiseerd. Tijdens deze dag gaan diverse sprekers met je in op verschillende thema’s rond Digital Innovation en Disruption. Heb jij je al aangemeld?

De toekomst is begonnen! Een heel nieuw tijdperk in de geschiedenis van de mensheid is aangebroken. Noem het de digitale revolutie, het datatijdperk, of zelfs het tweede machinetijdperk, feit is: we leven in een wereld waarin technologie en data een hoofdrol spelen. We hebben allemaal een computer in onze achterzak zitten en we verbinden zelfs ons huis met het Internet.

Vrijwel ieder bedrijf is een databedrijf geworden: Google, Apple, ING, Ahold, Mercedes. Zonder data overleven zij niet. Data is het nieuwe goud.

Verandering en disruptie zijn het nieuwe normaal geworden. In sneltreinvaart worden bestaande business modellen omver geworpen. De kansen waren nog nooit zo groot. Data en technologie bepalen of je wint of verliest. Tegelijkertijd is er ook een sterk tegengeluid hoorbaar met vooral zorgen op het gebied van privacy en informatiebeveiliging. Denk bijvoorbeeld aan de strenge regels die worden gesteld aan de manier waarop we met data omgaan door de GDPR (General Data Protection Regulation) of in het Nederlands de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die dit jaar in werking is getreden, of aan het werk van Bits of Freedom dat opkomt voor internetvrijheid en de twee randvoorwaarden om dat mogelijk te maken: communicatievrijheid en privacy.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen