Skip to main content

Nieuwe editie ISO 31000 Risicomanagement

De populaire richtlijn ISO 31000 is vernieuwd en deze werd onlangs gepubliceerd. Deze kan worden toegepast in veel situaties en is een veelgebruikt referentiekader voor risicomanagement.

NEN heeft ISO 31000 overgenomen als Nederlandse norm: NEN-ISO 31000. De Nederlandse vertaling is in voorbereiding.

Risk-based denken

De nieuwe editie is nog duidelijker en toegankelijker voor iedereen die met risicomanagement aan de slag wil. De definitie van risico in ISO 31000 luidt: effect van onzekerheid op (het behalen van) doelstellingen. Risicomanagement is daarmee een hulpmiddel om bedreigingen (negatieve effecten) te beheersen en kansen (positieve effecten) te benutten en zo de prestaties van een organisatie, project of product te verbeteren. In ISO 31000 is het nieuwe centrale doel van risicomanagement dan ook: het realiseren en beschermen van waarde. De in de richtlijn geherformuleerde 8 principes ondersteunen dat centrale doel.

De overige belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige editie zijn:

  • Het aantal definities is beperkt tot degene die nodig om het risico-concept goed te beschrijven (oorzaak, gebeurtenis, kans en effect en beheersmaatregelen); alle overige definities komen in de nieuwe versie van ISO Guide 73;
  • Meer aandacht voor de rol van het topmanagement. Dat moet ervoor zorgen dat risicomanagement geïntegreerd wordt in alle activiteiten en besluitvormingsprocessen van de organisatie. En daarmee dat het onderdeel wordt van de governance van de organisatie. Daarom is als onderdeel van het hoofdstuk over het raamwerk voor risicomanagement, een aparte paragraaf opgenomen over de integratie (inbedding) van risicomanagement in de organisatie.
  • De beschrijving van het risicomanagementproces in relatie tot het raamwerk is veel duidelijker. Er is helder aangeven wat moet worden meegenomen bij het bepalen van de scope van het proces en in welk opzicht het noodzakelijke inzicht in de context verschilt van dat op organisatieniveau (bijvoorbeeld meer specifieke omstandigheden, stakeholders, van toepassing zijnde wetgeving, subdoelen, etcetera). Hierdoor wordt het vaststellen van de criteria voor het evalueren van risico’s ook beter ingekaderd;
  • Aparte aandacht voor het rapporteren van de resultaten van risicomanagementprocessen afhankelijk van de specifieke belangen en informatiebehoeften van stakeholders. Ook hier ligt een nieuwe link met de governance van een organisatie.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen