Crisis bij ICT-waakhond van de overheid breidt zich uit

Het rommelt bij het Bureau ICT-toetsing (Bit), de ICT-waakhond van de overheid. Het hoofd van Bit was al opgestapt, nu vertrekt ook Gerko Baarslag als lid van de toezichtsraad. In dit artikel lees je meer over deze crisis.

De spanning tussen de ICT-waakhond Bit en het ministerie van binnenlandse zaken (BZK) neemt verder toe.

Na het recente plotselinge vertrek van Cokky Hilhorst, hoofd van het Bureau ICT-toetsing (Bit), maakte woensdag ook IT-specialist Gerko Baarslag, tevens chief information officer (CIO) bij PGGM, bekend dat hij opstapt als lid van de toezichtsraad van het Bit wegens een gebrek aan vertrouwen in het departement van binnenlandse zaken.

Baarslag vindt dat de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het Bit onvoldoende zijn geborgd. Daardoor is het ook niet goed mogelijk om toezicht te houden op het Bit, vindt hij. Op de site van Computable zegt Baarslag: “Ik ben trots op de Bit-medewerkers en wat zij onder aanvoering van de voormalige bureaumanager (Hilhorst, red.) hebben weten te bereiken”. Baarslag was sinds november 2015 bij het Bit betrokken als toezichthouder.

Onvrede

Donderdag is er een Kamerdebat over de toekomst van Bit. Dat bureau voert sinds 2015 onafhankelijke toetsen uit op ICT-projecten. Veelal kritisch. Het Bit stond aanvankelijk onder toezicht van de CIO Rijk, Hans Wanders. Maar hij vertrok eind 2018 uit onvrede over beleid van het ministerie van binnenlandse zaken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Toezichthouders van SDT breiden samenwerking in digitaal toezicht uit
Verder lezen
Checklist voor IT contracten onder DORA
Verder lezen
Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen