Skip to main content

Nationale Veiligheidstrategie 2019

De Nationale Veiligheidstrategie 2019 (NVS) is aangeboden aan de Tweede Kamer. De NVS beschrijft welke veiligheidsbelangen Nederland moet beschermen, door welke dreigingen en risico’s deze worden aangetast en hoe deze dreigingen en risico’s het hoofd kunnen worden geboden. Gemeenten zijn een belangrijke partner hierin.

Met deze brief bied ik, namens het kabinet, uw Kamer de Nationale Veiligheid Strategie 2019 aan.

Nationale veiligheid is een kerntaak van de overheid. Waar zich dreigingen of risico’s voordoen, spant de overheid zich in om Nederland weerbaar(der) te maken. Dit vraagt om een robuuste aanpak die kan meebewegen met de ontwikkeling van dreigingen, risico’s en de mate van weerbaarheid. Die aanpak
wordt beschreven in de Nationale Veiligheid Strategie 2019 (hierna NVS 2019). De NVS 2019 brengt in kaart welke nationale veiligheidsbelangen we moeten beschermen, door welke dreigingen en risico’s deze belangen worden aangetast, en hoe we deze dreigingen het hoofd kunnen bieden. Met de NVS 2019 wordt invulling gegeven aan toezeggingen aan uw Kamer om een meerjarige visie en dreigingsaanpak voor het versterken van de nationale veiligheid1 te creëren op basis van een geïntegreerde risicoanalyse2. Deze geïntegreerde risicoanalyse is onafhankelijk opgesteld door het multidisciplinaire Analistennetwerken Nationale Veiligheid (ANV).

De NVS is interdepartementaal tot stand gekomen, in samenwerking met de publieke en private sector, de veiligheidsregio’s en veiligheidsorganisaties. Ook heeft externe consultatie plaatsgevonden onder jonge professionals uit verschillende publieke en private organisaties. De basis voor een bredere coalitie van betrokken maatschappelijke partners is gelegd in een korte werkconferentie over de NVS die onlangs heeft plaatsgevonden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen