Nieuwe internationale privacy normen ISO/27701

In aanvulling op de ISO/IEC 27001 en ISO/IEC 27002 is nu de ISO/IEC 27701 gepubliceerd! Het nieuwe kader geeft de randvoorwaarden en richtlijnen voor het opzetten, implementeren, onderhouden en verbeteren van een Privacy Informatie Management Systeem. ISO legt zelf uit: (in het Engels)

Tackling privacy information management head on: first International Standard just published

We are more connected than ever, bringing with it the joys, and risks, of our digital world. Cybersecurity is a growing concern, with attacks against business almost doubling over the last few years1) and is an increasingly significant threat to global stability.

Unsurprisingly, laws and regulations are rapidly being put in place to reduce these risks and protect our digital privacy. How can organizations keep on top of these requirements and protect themselves at the same time? The world’s first International Standard to help organizations manage privacy information and meet regulatory requirements has just been published.

Protecting our digital privacy is a significant business concern. According to IBM2) the average cost of a data breach is USD 3.6 million, and legal obligations are increasingly stringent. As we get more connected, governments all over the world are introducing various privacy regulations, such as the European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR), which organizations must adhere to. The new ISO standards will help businesses meet such requirements, whatever jurisdiction they work in.

ISO/IEC 27701, Security techniques — Extension to ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27002 for privacy information management — Requirements and guidelines, specifies the requirements for establishing, implementing, maintaining and continually improving a privacy-specific information security management system. In other words, a management system for protecting personal data (PIMS).

Formerly referred to as ISO/IEC 27552 during its development, it builds on ISO/IEC 27001, Information Technology – Security techniques – Information security management systems – Requirements, providing the necessary extra requirements when it comes to privacy.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Je medewerkers ‘beveiligen’; hoe doe je dat?
In de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) worden eisen benoemd als het gaat om personele beveiliging (hoofdstuk 7). In deze blog lees je hoe je kunt zorgen voor een veilige instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
ENSIA: méér dan de C in PDCA?
Lokale overheden leggen middels de ENSIA-systematiek jaarlijks verantwoording af over informatiebeveiliging. M.i.v. dit jaar gaat dit grotendeels langs de lat van de BIO. ENSIA wordt in de praktijk gemakkelijk gereduceerd tot een verplichte, jaarlijkse onderhoudsbeurt. Maar het is zoveel meer, toch?
In vijf stappen een goed informatiebeveiligingsbeleid
De allereerste maatregel uit de BIO, en ook gelijk de belangrijkste, is het hebben van een informatiebeveiligingsbeleid. In deze blog de vijf stappen naar een goed informatiebeveiligingsbeleid en dito implementatie.

Meer recente berichten

Harde schijf printer risico datalek
Verder lezen
Wat kunnen HRM, CISO en PO voor elkaar betekenen?
Verder lezen
IBD (be)Spreekuren risicomanagement en BBN2+
Verder lezen
Rekenkamer Utrecht: onderzoek informatieveiligheid
Verder lezen
Digitale Ondermijningsdag: 9 webinars
Verder lezen
Privacy Awards 2021
Verder lezen
Trends in Veiligheid 2020
Verder lezen
Open source tool voor AVG
Verder lezen
RvIG applicaties en Internet Explorer
Verder lezen
Veilig digitaal ondernemen: op kantoor én thuis
Verder lezen