Nieuwe internationale privacy normen ISO/27701

In aanvulling op de ISO/IEC 27001 en ISO/IEC 27002 is nu de ISO/IEC 27701 gepubliceerd! Het nieuwe kader geeft de randvoorwaarden en richtlijnen voor het opzetten, implementeren, onderhouden en verbeteren van een Privacy Informatie Management Systeem. ISO legt zelf uit: (in het Engels)

Tackling privacy information management head on: first International Standard just published

We are more connected than ever, bringing with it the joys, and risks, of our digital world. Cybersecurity is a growing concern, with attacks against business almost doubling over the last few years1) and is an increasingly significant threat to global stability.

Unsurprisingly, laws and regulations are rapidly being put in place to reduce these risks and protect our digital privacy. How can organizations keep on top of these requirements and protect themselves at the same time? The world’s first International Standard to help organizations manage privacy information and meet regulatory requirements has just been published.

Protecting our digital privacy is a significant business concern. According to IBM2) the average cost of a data breach is USD 3.6 million, and legal obligations are increasingly stringent. As we get more connected, governments all over the world are introducing various privacy regulations, such as the European Union’s General Data Protection Regulation (GDPR), which organizations must adhere to. The new ISO standards will help businesses meet such requirements, whatever jurisdiction they work in.

ISO/IEC 27701, Security techniques — Extension to ISO/IEC 27001 and ISO/IEC 27002 for privacy information management — Requirements and guidelines, specifies the requirements for establishing, implementing, maintaining and continually improving a privacy-specific information security management system. In other words, a management system for protecting personal data (PIMS).

Formerly referred to as ISO/IEC 27552 during its development, it builds on ISO/IEC 27001, Information Technology – Security techniques – Information security management systems – Requirements, providing the necessary extra requirements when it comes to privacy.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de OR bij privacy op de werkvloer
De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in een organisatie, ook op het gebied van privacy op de werkvloer.
Het belang van patchmanagement
Als we het hebben over informatiebeveiliging, komen de termen patches en patchmanagementproces vaak voorbij. Maar wat betekenen deze termen nu eigenlijk? Waarom is patchmanagement zo belangrijk? En hoe richt je zo’n proces dan in? In deze blog lees je hoe je hier zelf mee aan de slag kan.
De AVG versus de Wet politiegegevens (Wpg)
: Naast de AVG hebben politie en justitie te maken met de Wet politiegegevens (Wpg). Maar ook als gemeente heb je te maken met de Wpg, namelijk bij het werk van Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s). In deze blog leggen we uit hoe de AVG en Wpg van toepassing zijn op het werk van Boa’s en waar je als gemeente aan moet voldoen bij het verwerken van gegevens.

Meer recente berichten

BoF: Gemeenten hebben AVG basis nog steeds niet op orde
Verder lezen
Incidentresponsplan Ransomware
Verder lezen
Nederlandse datacenters en DNS providers krijgen zorg en meldplicht
Verder lezen
Nederlandse gemeenten sturen onbewust data naar VS
Verder lezen
Overheden kunnen elkaar straks waarschuwen over criminele praktijken
Verder lezen
Wat hebben we geleerd van cyberaanvallen op kritieke infrastructuur?
Verder lezen
NCTV: Risico op ontwrichting groter door scheefgroei dreiging en weerbaarheid
Verder lezen
Een op de vijf IT beslissers heeft weinig vertrouwen in databescherming en privacy van de cloud
Verder lezen
Beschermt de Autoriteit Persoonsgegevens privacy, of verstoort ze de vrije markt?
Verder lezen
Het is geen keuze, beveilig die digitale ramen
Verder lezen