Skip to main content

Onderzoeksrapport kwetsbaarheden industriele controle systemen

Minister Grapperhaus heeft het onderzoeksrapport ‘Online Discoverability and Vulnerabilities of ICS/SCADA Devices in the Netherlands’ naar de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport gaat over de online vindbaarheid en kwetsbaarheid van digitale industriële controlesystemen in Nederland.

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over cyberaanvallen op vitale infrastructuren, zoals elektriciteit centrales. Dergelijke infrastructuren maken gebruik van zogeheten Industrial Control Systems (ICS) / Supervisory Control And Data Acquisition (SCADA) netwerken. Als dergelijke systemen gehackt worden, kunnen aanvallers de besturing van vitale infrastructuren overnemen, met potentieel enorme gevolgen.

Dit rapport richt zich op vitale infrastructuren in Nederland en beantwoord drie vragen: 1) Hoeveel Nederlandse ICS/SCADA systemen zijn eenvoudig te vinden door potentiële aanvallers?, 2) Hoeveel van deze systemen zijn kwetsbaar voor cyber aanvallen?, en 3) Welke maatregelen kunnen genomen worden om hack pogingen te voorkomen?

Om deze vragen te beantwoorden is bestaande literatuur bestudeerd en uitgezocht welke ICS/SCADA protocollen bestaan, en welke TCP/UDP poorten door deze protocollen worden gebruikt (zie hoofdstuk 2). De uitkomst van deze studie is een lijst met 39 protocollen, die vervolgens gebruikt is als invoer voor een speciale zoekmachine (Shodan). Met behulp van deze zoekmachine zijn bijna zeventigduizend systemen gevonden die één of ander antwoord sturen als ze ondervraagd worden. Hiervan is slechts een klein aantal daadwerkelijke ICS/SCADA systemen, de rest zijn gewone PCs, IoT systemen enz.. Om beide type systemen van elkaar te onderscheiden zijn twee lijsten gemaakt; de eerste zegt met zekerheid of een bepaald systeem een ICS/SCADA systeem is (positief), de tweede met zekerheid dat het geen ICS/SCADA systeem is (negatief). In totaal zijn er bijna duizend ICS/SCADA systemen gevonden die in Nederland op het Internet zijn aangesloten (zie hoofdstuk 3). Om te bepalen welke van deze systemen kwetsbaarheden bevatten, en om de impact van mogelijke
aanvallen te bepalen, zijn de kwetsbaarheden vergeleken met bekende lijsten van kwetsbaarheden (ICS-CERT en NVD, zie hoofdstuk 4). Dit rapport eindigt met voorstellen van mogelijke maatregelen waarmee de veiligheid van ICS/SCADA systemen verbeterd kan worden (zie hoofdstuk 5).

De belangrijkste conclusies zijn dat a) het met zoekmachines zoals Shodan (zie hoofdstuk 2) uiterst eenvoudig is om ICS/SCADA systemen te vinden, b) tenminste duizend (989) Nederlandse ICS/SCADA systemen te vinden zijn via Internet zoekmachines (zie hoofdstuk 3), c) ongeveer zestig van deze systemen op één of meerdere manieren kwetsbaar zijn (zie hoofdstuk 4) en d) dat er diverse bekende en relatief eenvoudig toepasbare maatregelen bestaan waarmee de veiligheid van ICS/SCADA systemen verbeterd kan worden (zie hoofdstuk 5).

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen