Skip to main content

SIEM en SOC verhogen digitale weerbaarheid

Computerdreigingen, zoals hackpogingen, ransomware of malware: niemand heeft er graag mee te maken. Ook gemeenten niet. Om de digitale weerbaarheid bij gemeenten te verhogen, zijn binnenkort SIEM en SOC verplicht. Onder de vlag van GGI-Veilig pakken gemeenten dit gezamenlijk op. Een van de koplopers op het gebied van digitale weerbaarheid, is het samenwerkingsverband DOWR.

Vanaf 1 januari 2020 is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) van kracht, de vervanger van de bestaande separate baselines informatieveiligheid voor gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. De BIO moet overheden helpen bij het nemen van haar verantwoordelijkheid ten aanzien van informatiebeveiliging. Een van de eisen die de BIO stelt (onder het hoofdstuk ‘verslaglegging en monitoren’) aan overheden, is het gebruik van SIEM en SOC (Zie: kader). SIEM staat voor Security Information & Event Management, SOC voor Security Operations Center. De combinatie van die twee afkortingen draagt er toe bij dat computerdreigingen, zoals hackpogingen of malware, beter worden gemonitord en in kaart worden gebracht. Het helpt overheden om digitaal weerbaarder te worden.

In het kader van samen organiseren hebben gemeenten de VNG/VNG Realisatie opdracht gegeven te werken aan meer collectiviteit op ICT-voorzieningen: de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI). Belangrijk onderdeel van die GGI is GGI-Veilig. Het zorgt ervoor dat een flink deel van zaken die te maken hebben met gemeentelijke operationele informatiebeveiliging, centraal worden uitgevoerd. Denk daarbij aan het bewaken van het dataverkeer op het gemeentelijk netwerk of de beveiliging van de gemeentelijke ICT-infrastructuur. Onder gemeenten is de bereidheid om mee te doen aan GGI-Veilig groot. Van de 355 gemeenten die Nederland nu telt, hebben 331 (!) aangegeven de producten en diensten van GGI-Veilig te willen gebruiken. Die producten en diensten zijn in de aanbesteding opgeknipt in drie delen, waarbij SIEM en SOC terugkomen in het eerste perceel. Nadat op 15 juli de contracten voor GGI-Veilig zijn ondertekend, is het nu zaak dat gemeenten aansluiten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen