Skip to main content

Corona, AI en privacy

Na genezing van het coronavirus val je in het gat van de ‘post-corona psychose’ van anderen. Dat wil zeggen dat de verwachting dat de mensen in je omgeving, op basis van de RIVM-richtlijnen, rationeel zouden aanvaarden dat mensen die 24 uur geen klachten meer hebben immuun zijn, wordt gelogenstraft. Eenmaal coronapatiënt, altijd coronapatiënt. En die zijn eng.

Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen. De kritiek op de vergaande maatregelen in China is verstomd. Italië is veranderd in een ‘sperrzone’. Mensen zonder toestemming op straat worden gearresteerd. Zieke mensen op straat kunnen tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen doordat zij de maatschappij in gevaar brengen. Hoe eng die patiënten wel zijn wordt ook bevestigd door de actie van de geheime dienst in Israel. De regering van Israël heeft, zij het door middel van een noodwet, besloten om door middel van cybermonitoring de mobiele telefoons van coronapatiënten te volgen. Op deze manier kunnen besmette mensen worden gelokaliseerd en kan worden gezien of zij zich wel aan quarantaineregels houden. Ook kunnen anderen, die zich in de nabijheid van dit soort gevaarzettende elementen bevinden, worden gewaarschuwd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen