Twee jaar na de invoering van de Europese privacywet verschilt de uitwerking ervan binnen Europa nog sterk, constateert de Europese Commissie.
Er is nog onvoldoende Europese coördinatie bij het toepassen van de nieuwe privacywetgeving. Twee jaar na de invoering van de zogeheten Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verschilt de uitwerking ervan binnen Europa nog sterk. Dat constateert de Europese Commissie deze woensdag in een evaluatierapport over de AVG. Als voorbeeld noemt de Commissie de minimumleeftijd waarop kinderen toestemming mogen geven voor het gebruik van hun gegevens door sociale media. Voor sommige landen ligt die op 16, in andere landen lager. Landen verschillen daarnaast ook nog sterk in hoe ze de afweging maken tussen databescherming en vrijheid van meningsuiting en informatie.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog