ABN kiest voor zelfhelende security in Kubernetes

ABN Amro gaat zogenoemde self-healing security software van TNO inzetten om de bank beter te beveiligen tegen cyberaanvallen. Naar eigen zeggen is het de eerste organisatie die de beveiligingssoftware inzet. Het gaat om een toepassing binnen containerbeheerplatform Kubernetes. De software is gebaseerd op het menselijk immuunsysteem.

De software is volgens de ontwikkelaars in staat om zich autonoom aan te passen aan factoren die computersystemen kunnen verstoren. Voor de ontwikkeling is een parallel getrokken met de werking van het menselijk immuunsysteem. Daarvoor werd samengewerkt met immunologen. Dat gebeurde in het Partnership for Cyber Security Innovation (PCSI).

‘In de basis zijn we uitgegaan van de manier waarop cellen in het menselijk lichaam virussen en bacteriën bestrijden en zich vernieuwen. Dat hebben we omgezet naar een concept voor ict-beveiliging. Grote organisaties zoals banken hebben problemen met cyberaanvallers die steeds iets nieuws bedenken. Met deze software bieden we ze de bescherming om de opties van aanvallers te beperken’, zegt Bart Gijsen, projectleider van het Self-Healing Security-project bij TNO. De software wordt binnenkort publiek beschikbaar gemaakt, zodat iedereen deze kan toepassen en bewerken.

Leren van biowetenschappen

‘Een fundamenteel verschil tussen ict-systemen en het menselijk immuunsysteem is het principe van disposability’, meldt TNO. ‘Eens in de zoveel tijd vervangt het lichaam zijn eigen biologische cellen. Dit zorgt er onder andere voor dat cellen die ongemerkt besmet zijn geraakt, slechts een beperkte tijd een kwalijke invloed in het lichaam kunnen uitoefenen. Daarnaast gebruikt het immuunsysteem dit vervangingsproces door cellen te doden waarvan het vermoed dat deze besmet zijn, zodat deze weer vervangen worden door ‘schone’ cellen. Zodoende wordt bij een door het immuunsysteem ontdekte besmetting dit celvernieuwingsproces versneld.’

Die biologische eigenschap sluit volgens de onderzoekers goed aan op de hedendaagse cyberproblematiek. ‘Het grootste probleem met cyberveiligheid is de reactiviteit. Een cyberaanval kan vaak niet worden voorspeld of tijdig worden gedetecteerd. Daardoor zijn bedrijven meestal een stap te laat om hierop te reageren. Het kwaad is dan al geschied.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Draagvlak creëren, hoe doe je dat? – 10 tips
Informatiebeveiliging en privacybescherming brengen veranderingen met zich mee voor gemeenten. En om verandering door te voeren, is draagvlak nodig. Als CISO, Privacy Officer of FG is het (mede) jouw taak om draagvlak te creëren voor deze veranderingen. Maar verandering gaat ook vaak hand in hand met weerstand. Dus hoe ga je hier effectief mee om? In deze blog geven we je tien praktische handvatten die je helpen bij het creëren van draagvlak.
Techblog: DNS h(ij)acking
De DNS wordt vaak het telefoonboek van het internet genoemd. In deze blog leggen we uit wat de DNS doet en hoe (en waarom) hackers proberen de DNS te hacken.
Wat te doen bij een beveiligingsincident?
Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Je kunt daarom maar beter goed voorbereid zijn. Welke stappen moeten er bijvoorbeeld genomen worden wanneer een incident plaatsvindt? En hoe kun je de gevolgen beheersen? Dit en meer leg je vast in een Incident Response Plan.

Meer recente berichten

Data privacy is een cultuur, geen uitdaging
Verder lezen
Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?
Verder lezen
Hopen dat phishing verdwijnt is geen oplossing, een betere bescherming wel
Verder lezen
Europese privacytoezichthouders willen verbod op het online volgen van mensen
Verder lezen
Driekwart Nederlanders accepteert privacy voorwaarden van app of website zonder deze te lezen
Verder lezen
VWS werkt aan supertool voor analyse kwetsbaarheden
Verder lezen
Menselijk handelen cruciaal in bestrijden cybercrime
Verder lezen
5 Tips voor HR: zo ga je zorgvuldiger om met digitale personeelsgegevens
Verder lezen
AP adviseert Eerste Kamer: neem WGS niet aan
Verder lezen
Grapperhaus: overheid niet traag met cybersecurity
Verder lezen