ABN kiest voor zelfhelende security in Kubernetes

ABN Amro gaat zogenoemde self-healing security software van TNO inzetten om de bank beter te beveiligen tegen cyberaanvallen. Naar eigen zeggen is het de eerste organisatie die de beveiligingssoftware inzet. Het gaat om een toepassing binnen containerbeheerplatform Kubernetes. De software is gebaseerd op het menselijk immuunsysteem.

De software is volgens de ontwikkelaars in staat om zich autonoom aan te passen aan factoren die computersystemen kunnen verstoren. Voor de ontwikkeling is een parallel getrokken met de werking van het menselijk immuunsysteem. Daarvoor werd samengewerkt met immunologen. Dat gebeurde in het Partnership for Cyber Security Innovation (PCSI).

‘In de basis zijn we uitgegaan van de manier waarop cellen in het menselijk lichaam virussen en bacteriën bestrijden en zich vernieuwen. Dat hebben we omgezet naar een concept voor ict-beveiliging. Grote organisaties zoals banken hebben problemen met cyberaanvallers die steeds iets nieuws bedenken. Met deze software bieden we ze de bescherming om de opties van aanvallers te beperken’, zegt Bart Gijsen, projectleider van het Self-Healing Security-project bij TNO. De software wordt binnenkort publiek beschikbaar gemaakt, zodat iedereen deze kan toepassen en bewerken.

Leren van biowetenschappen

‘Een fundamenteel verschil tussen ict-systemen en het menselijk immuunsysteem is het principe van disposability’, meldt TNO. ‘Eens in de zoveel tijd vervangt het lichaam zijn eigen biologische cellen. Dit zorgt er onder andere voor dat cellen die ongemerkt besmet zijn geraakt, slechts een beperkte tijd een kwalijke invloed in het lichaam kunnen uitoefenen. Daarnaast gebruikt het immuunsysteem dit vervangingsproces door cellen te doden waarvan het vermoed dat deze besmet zijn, zodat deze weer vervangen worden door ‘schone’ cellen. Zodoende wordt bij een door het immuunsysteem ontdekte besmetting dit celvernieuwingsproces versneld.’

Die biologische eigenschap sluit volgens de onderzoekers goed aan op de hedendaagse cyberproblematiek. ‘Het grootste probleem met cyberveiligheid is de reactiviteit. Een cyberaanval kan vaak niet worden voorspeld of tijdig worden gedetecteerd. Daardoor zijn bedrijven meestal een stap te laat om hierop te reageren. Het kwaad is dan al geschied.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen