Skip to main content

Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch

Een technologie waarmee partijen snel en efficiënt relevante gegevens kunnen uitwisselen en waarbij de privacyregels als het ware al ‘ingebakken’ zitten in het systeem. Dat is Ma3tch, een technologie die is ontwikkeld binnen JenV en het FCInet Secretariat en die onlangs werd onderscheiden met de prestigieuze Nederlandse Privacy Award. Inmiddels mag Ma3tch zich verheugen in toenemende belangstelling van andere partijen, die in deze privacy by design-technologie een oplossing zien voor de problemen waarop ze vaak stuiten bij grootschalige gegevensuitwisseling.

“Gegevensuitwisseling tussen partijen in een keten is essentieel voor een goede uitvoering van hun taken”, vertelt Remco Boersma, enterprise architect bij de Directie Informatievoorzienig & Inkoop (DI&I) en projectleider van het JenV Datalab. “Wat je echter vaak ziet is dat partijen graag elkaars gegevens willen gebruiken, maar dat er eigenlijk geen rechtsgrond is om hele gegevenssets met elkaar te delen. De privacywetgeving gaat uit van de principes proportionaliteit en subsidiariteit. Oftewel: staat het belang van die gegevensdeling wel in verhouding tot de inbreuk op de privacy die je ermee maakt en is er geen andere, minder ingrijpende manier om datzelfde doel te bereiken?”

Niet proportioneel, niet efficiënt

Het is duidelijk dat het beschikbaar stellen van hele datasets aan een andere partij niet aan de eis van proportionaliteit voldoet. “Het is bovendien niet efficiënt”, weet Jules Anthonia, training & outreach coordinator bij FCInet Secretariat, gehost door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). “Tenslotte moet je dan in die enorme berg data nog gaan zoeken naar de gegevens die voor jou, in dit specifieke onderzoek, relevant zijn. Er was grote behoefte aan een technologie die het mogelijk maakt om, zonder dat je hele databestanden hoeft uit te wisselen, van een afstand kunt ‘zien’ of die andere partij over informatie beschikt die voor jou relevant is.”

Ma3tch

Ma3tch – spreek uit ‘Match 3’; het drietje achter de a staat voor autonome, anonieme analyse – biedt voor deze problematiek een oplossing. Boersma: “Via Ma3tch kun je bijeen andere partij checken of die partij gegevens heeft over een persoon of rechtssubject waar jij bewust naar op zoek bent, zonder dat je inzage krijgt in de database. Pas op het moment dat je de terugmelding krijgt: ja, deze partij beschikt mogelijk over informatie over deze persoon of dit rechtssubject, dán pas kan de informatie-uitwisseling plaatsvinden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

ChatGPT krijgt een belangrijke nieuwe functie: dit betekent het voor je privacy
Verder lezen
Nederland trekt 122 miljoen Euro uit voor munitie, materieel en cybersecurity in Oekraine
Verder lezen
Securitydreigingen in de lift door AI, voorspellen niet alleen security en AI bedrijven
Verder lezen
AP: privacy is een grondrecht, niet alleen voor rijke mensen
Verder lezen
Uber krijgt boete van 10 miljoen euro voor overtreden privacyregels
Verder lezen
Centric en NFIR samen gemeentelijke cybersecuritymarkt op
Verder lezen
Cyberincidenten vormen groot zakelijke risico
Verder lezen
Privacy autisme Rotterdamse D66 boert weer op
Verder lezen
Slimme auto s, zegen of privacy nachtmerrie?
Verder lezen
Expert: Accountant kan alleen vanuit zorgplicht kijken naar EU cyberveiligheidsrichtlijn NIS2
Verder lezen