Skip to main content

Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch

Een technologie waarmee partijen snel en efficiënt relevante gegevens kunnen uitwisselen en waarbij de privacyregels als het ware al ‘ingebakken’ zitten in het systeem. Dat is Ma3tch, een technologie die is ontwikkeld binnen JenV en het FCInet Secretariat en die onlangs werd onderscheiden met de prestigieuze Nederlandse Privacy Award. Inmiddels mag Ma3tch zich verheugen in toenemende belangstelling van andere partijen, die in deze privacy by design-technologie een oplossing zien voor de problemen waarop ze vaak stuiten bij grootschalige gegevensuitwisseling.

“Gegevensuitwisseling tussen partijen in een keten is essentieel voor een goede uitvoering van hun taken”, vertelt Remco Boersma, enterprise architect bij de Directie Informatievoorzienig & Inkoop (DI&I) en projectleider van het JenV Datalab. “Wat je echter vaak ziet is dat partijen graag elkaars gegevens willen gebruiken, maar dat er eigenlijk geen rechtsgrond is om hele gegevenssets met elkaar te delen. De privacywetgeving gaat uit van de principes proportionaliteit en subsidiariteit. Oftewel: staat het belang van die gegevensdeling wel in verhouding tot de inbreuk op de privacy die je ermee maakt en is er geen andere, minder ingrijpende manier om datzelfde doel te bereiken?”

Niet proportioneel, niet efficiënt

Het is duidelijk dat het beschikbaar stellen van hele datasets aan een andere partij niet aan de eis van proportionaliteit voldoet. “Het is bovendien niet efficiënt”, weet Jules Anthonia, training & outreach coordinator bij FCInet Secretariat, gehost door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). “Tenslotte moet je dan in die enorme berg data nog gaan zoeken naar de gegevens die voor jou, in dit specifieke onderzoek, relevant zijn. Er was grote behoefte aan een technologie die het mogelijk maakt om, zonder dat je hele databestanden hoeft uit te wisselen, van een afstand kunt ‘zien’ of die andere partij over informatie beschikt die voor jou relevant is.”

Ma3tch

Ma3tch – spreek uit ‘Match 3’; het drietje achter de a staat voor autonome, anonieme analyse – biedt voor deze problematiek een oplossing. Boersma: “Via Ma3tch kun je bijeen andere partij checken of die partij gegevens heeft over een persoon of rechtssubject waar jij bewust naar op zoek bent, zonder dat je inzage krijgt in de database. Pas op het moment dat je de terugmelding krijgt: ja, deze partij beschikt mogelijk over informatie over deze persoon of dit rechtssubject, dán pas kan de informatie-uitwisseling plaatsvinden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Anonimiteit vs verantwoordelijkheid: wat gebruikers in 2025 verwachten
Verder lezen
Cyberjaarverslag biedt grip op digitale beveiliging en compliance
Verder lezen
AI in HR: je loopt nog steeds het risico op dure fouten
Verder lezen
Europese Commissie scherpt Cybersecurity Act aan
Verder lezen
Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen