Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch

Een technologie waarmee partijen snel en efficiënt relevante gegevens kunnen uitwisselen en waarbij de privacyregels als het ware al ‘ingebakken’ zitten in het systeem. Dat is Ma3tch, een technologie die is ontwikkeld binnen JenV en het FCInet Secretariat en die onlangs werd onderscheiden met de prestigieuze Nederlandse Privacy Award. Inmiddels mag Ma3tch zich verheugen in toenemende belangstelling van andere partijen, die in deze privacy by design-technologie een oplossing zien voor de problemen waarop ze vaak stuiten bij grootschalige gegevensuitwisseling.

“Gegevensuitwisseling tussen partijen in een keten is essentieel voor een goede uitvoering van hun taken”, vertelt Remco Boersma, enterprise architect bij de Directie Informatievoorzienig & Inkoop (DI&I) en projectleider van het JenV Datalab. “Wat je echter vaak ziet is dat partijen graag elkaars gegevens willen gebruiken, maar dat er eigenlijk geen rechtsgrond is om hele gegevenssets met elkaar te delen. De privacywetgeving gaat uit van de principes proportionaliteit en subsidiariteit. Oftewel: staat het belang van die gegevensdeling wel in verhouding tot de inbreuk op de privacy die je ermee maakt en is er geen andere, minder ingrijpende manier om datzelfde doel te bereiken?”

Niet proportioneel, niet efficiënt

Het is duidelijk dat het beschikbaar stellen van hele datasets aan een andere partij niet aan de eis van proportionaliteit voldoet. “Het is bovendien niet efficiënt”, weet Jules Anthonia, training & outreach coordinator bij FCInet Secretariat, gehost door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). “Tenslotte moet je dan in die enorme berg data nog gaan zoeken naar de gegevens die voor jou, in dit specifieke onderzoek, relevant zijn. Er was grote behoefte aan een technologie die het mogelijk maakt om, zonder dat je hele databestanden hoeft uit te wisselen, van een afstand kunt ‘zien’ of die andere partij over informatie beschikt die voor jou relevant is.”

Ma3tch

Ma3tch – spreek uit ‘Match 3’; het drietje achter de a staat voor autonome, anonieme analyse – biedt voor deze problematiek een oplossing. Boersma: “Via Ma3tch kun je bijeen andere partij checken of die partij gegevens heeft over een persoon of rechtssubject waar jij bewust naar op zoek bent, zonder dat je inzage krijgt in de database. Pas op het moment dat je de terugmelding krijgt: ja, deze partij beschikt mogelijk over informatie over deze persoon of dit rechtssubject, dán pas kan de informatie-uitwisseling plaatsvinden.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De BIO en het toepassen van encryptie; wat moet je weten?
Encryptie is een serieus onderdeel geworden binnen veel organisaties. Niet voor niets worden er in BIO eisen benoemd als het gaat om encryptie. Welke eisen zijn dit en wat moet je hier als CISO over weten?
De ingrediënten van een jaarverslag
In gemeenteland komt het jaarverslag er weer aan. Schrijf jij als CISO of FG al een separaat jaarverslag over informatiebeveiliging of privacy? Zeker doen!
Het bijhouden van een verwerkingsregister, hoe doe je dat?
Hoe zorg je er voor dat het bijhouden van het verwerkingsregister op een juiste en consistente wijze gebeurt?

Meer recente berichten

Gebruikersoverleg vertolkt stem van ENSIA-coördinatoren
Verder lezen
Het corona paspoort lijkt onvermijdelijk, maar wat stelt het voor?
Verder lezen
Containerschepen vol data verlaten het land
Verder lezen
Ken je risico’s, verbeter je cyberweerbaarheid
Verder lezen
Snel, slim en privacyvriendelijk gegevens uitwisselen met Ma3tch
Verder lezen
Overheid en bedrijfsleven in gesprek over bredere inzet meerfactorauthenticatie
Verder lezen
Britse overheid noemt end-to-end encryptie onacceptabel risico voor samenleving
Verder lezen
TNO claimt doorbraak in datagebruik en privacy
Verder lezen
Dekker: ‘Bewustwording voorkomt datalekken’
Verder lezen
Gartner belicht acht trends rond security en risk management
Verder lezen