Skip to main content

Broodnodige lessen online monitoring en privacy

Als zelfs het OM de wettelijke regels niet kent of in acht neemt, staat de geloofwaardigheid van de opsporing op het spel. Maar ook de gemeentelijke overheid heeft nog een lesje te leren als het gaat om online monitoring en privacy.

Onlangs kwam aan het licht dat politie en justitie met het achterhalen van verdachten via het kentekenregistratiesysteem flink over de schreef zijn gegaan. Met een geavanceerd systeem van camera’s boven de Nederlandse snelwegen worden dagelijks miljoenen kentekens van auto’s geregistreerd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bewegingen van verdachte auto’s worden nagegaan. Dat dit van nut kan zijn, bleek onlangs bij de snelle aanhouding van twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries.

Heel praktisch, en strafbaar

Naast foto’s van kentekens worden ook foto’s van de auto’s gemaakt, én van de inzittenden. Dit is aan de ene kant natuurlijk heel praktisch voor opsporingsdiensten, maar omdat een wettelijk kader hiervoor ontbreekt is het aan de andere kant ook strafbaar. Desondanks zouden de beelden vijf jaar lang zijn gebruikt voor de opsporing en in strafrechtelijke onderzoeken. Gelet op de voorbeeldrol van justitie is het misschien niet verwonderlijk dat het ook bij gemeenten misgaat met de privacy.

Dat ook de lokale overheid nog een lesje te leren heeft op dit gebied, bleek pas weer uit kritiek op zogenoemde klik-apps. En kort daarvoor al uit een onderzoek van de NHL Stenden Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen. Gemeenten houden Facebook-groepen en Twitter-profielen in de gaten om zicht te krijgen op mogelijke ongeregeldheden als rellen en demonstraties, aldus de onderzoekers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen