Multi party disclosure, hoe zit het precies?

De afgelopen weken heeft het NCSC een aantal berichten uitgebracht over een multi party disclosure traject. In dit blog zal ik uitleggen wat het verschil is tussen gewoon coordinated vulnerability disclosure en multi party disclosure processen. Sta ik stil bij wat de verschillende rollen zijn binnen zo n disclosure traject en welke rol het NCSC daar dan in vervult. Ik sluit af met de moeilijkheden die in zo n traject naar boven komen.

Coordinated Vulnerability Disclosure

Het gewone traject van het onthullen van kwetsbaarheden gaat om het gecoordineerd onthullen van een kwetsbaarheid in product of dienst die bij slechts een organisatie in gebruik is, ofwel Coordinated Vulnerability Disclosure (CVD). In het kort bevat dit proces een aantal stappen: Het begint met een melder die een kwetsbaarheid in een product of dienst ontdekt. Daarna neemt de melder contact op met de eigenaar van dit product of dienst om de kwetsbaarheid toe te lichten. De eigenaar gaat aan de slag om het probleem op te lossen of weg te nemen. Ten slotte spreken de melder en de eigenaar met elkaar af hoe ze de kwetsbaarheid zullen onthullen. Dit proces en alle randvoorwaarden hierbij staat verder toegelicht in de leidraad CVD.  In het verleden werd dit proces ook wel Responsible Disclosure genoemd.

Het NCSC raadt organisaties aan om een beleid te publiceren voor CVD met daarin een contactpunt en randvoorwaarden. Op deze manier is voor melders duidelijk dat organisaties ontvankelijk zijn. Het gepubliceerde beleid geeft bovendien houvast voor de melders en onderzoekers over de randvoorwaarden die gelden bij het zoeken naar kwetsbaarheden. 

In het gewone CVD proces speelt het NCSC alleen een rol als het gaat om kwetsbaarheden in systemen van het NCSC, of als contactpunt voor Rijksoverheidsorganisaties (als die dat niet zelf hebben). Soms kan het NCSC als mediator optreden voor andere partijen als de melder en de ontvangende organisatie er  samen niet uit komen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen