Adviesbureau Verdonck, Klooster en Associates heeft in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een onderzoek uitgevoerd naar de impact van de komende ISO 27002 op de huidige Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO).
Achtergrond
De BIO volgt de opbouw van de NEN-ISO/IEC 27002-standaard uit 2017. Deze ISO standaard is een best practice van beveiligingsmaatregelen (controls) om informatiebeveiligingsrisico s aan te pakken met betrekking tot vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de informatievoorziening. De ISO controls zijn letterlijk in de BIO overgenomen.
Begin 2022 staat de introductie van de nieuwe versie van de ISO 27002 gepland. Mede op basis van de impactanalyse is besloten dat de BIO de nieuwe ISO 27002 blijft volgen. Zodra de nieuwe versie wordt gepubliceerd door de NEN-organisatie zal de aanpassing van de BIO worden opgepakt.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.