Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?

Hello, need data back? Contact us fast. Die boodschap ontving de systeembeheerder van de gemeente Hof van Twente op 1 december 2020. De tekst ligt op meerdere printers. Een combinatie van beveiligingsfouten maakten dat hackers lange tijd ongestoord hun gang konden gaan. Uit onderzoek van RTV Oost blijkt dat de meeste gemeenten in Overijssel lessen hebben getrokken naar aanleiding van de hack op de gemeente Hof van Twente.

De cybercriminelen vroegen zevenhonderdvijftigduizend euro aan losgeld, uit te betalen in bitcoins. Hiermee zou de gemeente haar data weer terug krijgen. Burgemeester Ellen Nauta weigerde principieel te betalen aan criminelen. Een jaar na de hack heeft de gemeente 78 procent van de programmatuur en data weer hersteld. Een deel van de data is voor altijd weg. Kosten tot nu toe: 3,9 miljoen euro. Daarmee koos de gemeente een oplossing waarbij niet alleen het herstel lang duurt, maar ook de schade in de miljoenen euro s loopt.

De gemeente Hof van Twente dacht dat ze alles voor elkaar hadden en goed beveiligd waren. Een zwak wachtwoord, Welkom2020, stelde de hackers echter in staat om de systemen binnen te dringen. Gemeenten hebben een grote verantwoordelijkheid om hun informatievoorziening te beveiligen en veilig te houden. Uit onderzoek dat RTV Oost uitvoerde onder Overijsselse gemeenten, blijkt dat de gemeentelijke organisaties denken alles zo goed als mogelijk onder controle te hebben. Toch blijft burgemeester Ellen Nauta waarschuwen: Het kan ons allemaal overkomen.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen