Wat hebben Overijsselse gemeenten geleerd een jaar na de hack bij Hof van Twente?

Hello, need data back? Contact us fast. Die boodschap ontving de systeembeheerder van de gemeente Hof van Twente op 1 december 2020. De tekst ligt op meerdere printers. Een combinatie van beveiligingsfouten maakten dat hackers lange tijd ongestoord hun gang konden gaan. Uit onderzoek van RTV Oost blijkt dat de meeste gemeenten in Overijssel lessen hebben getrokken naar aanleiding van de hack op de gemeente Hof van Twente.

De cybercriminelen vroegen zevenhonderdvijftigduizend euro aan losgeld, uit te betalen in bitcoins. Hiermee zou de gemeente haar data weer terug krijgen. Burgemeester Ellen Nauta weigerde principieel te betalen aan criminelen. Een jaar na de hack heeft de gemeente 78 procent van de programmatuur en data weer hersteld. Een deel van de data is voor altijd weg. Kosten tot nu toe: 3,9 miljoen euro. Daarmee koos de gemeente een oplossing waarbij niet alleen het herstel lang duurt, maar ook de schade in de miljoenen euro s loopt.

De gemeente Hof van Twente dacht dat ze alles voor elkaar hadden en goed beveiligd waren. Een zwak wachtwoord, Welkom2020, stelde de hackers echter in staat om de systemen binnen te dringen. Gemeenten hebben een grote verantwoordelijkheid om hun informatievoorziening te beveiligen en veilig te houden. Uit onderzoek dat RTV Oost uitvoerde onder Overijsselse gemeenten, blijkt dat de gemeentelijke organisaties denken alles zo goed als mogelijk onder controle te hebben. Toch blijft burgemeester Ellen Nauta waarschuwen: Het kan ons allemaal overkomen.

Verder lezen bij de bron

IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

10 veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen
Tien veelgemaakte fouten bij het configureren, beheren en beveiligen van systemen zorgen ervoor dat cybercriminelen nog altijd weten in te breken bij organisaties en toegang krijgen tot netwerken en data. Welke tien fouten zijn dit en hoe kan je deze aanpakken? Je leest het in deze blog!
Wat zijn mijn plichten als verwerkingsverantwoordelijke?
Als gemeente ben je in veel gevallen verwerkingsverantwoordelijke voor de persoonsgegevens die je verwerkt. Wanneer je verwerkersverantwoordelijke bent, horen hier een aantal plichten bij. Welke dit zijn, lees je in deze blog.
Wachtwoorden beheren? Gebruik een wachtwoordmanager!
De BIO schrijft voor dat gemeenten een wachtwoordmanager beschikbaar moeten stellen aan hun medewerkers. Maar wat is een wachtwoordmanager nu precies? Wat zijn de voordelen? En hoe veilig zijn ze? Je leest het in deze blog!

Meer recente berichten

Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy
Verder lezen
Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog
Verder lezen
Handreiking AT helpt bij voorbereiding op telecom of IT uitval
Verder lezen
Geen camera s in Park16hoven, D66: privacy, privacy, privacy
Verder lezen
AP waarschuwt WK gangers voor Qatarese apps
Verder lezen
Cyber Sessions The time is now
Verder lezen
Een hack volledig uitsluiten is niet te doen
Verder lezen
Kaag: digitale euro is er voorlopig nog niet, voorwaarden privacy belangrijk
Verder lezen
iCloud voor Windows heeft enorm privacy probleem
Verder lezen
Poets die securitycultuur op!
Verder lezen