De 10 grootste datalekken van 2021

2021 gaat de geschiedenisboeken in als een van de meest roerige jaren ooit op het gebied van cybersecurity en informatiebeveiliging. Het ene datalek was nog maar net achter de rug of het volgende lek diende zich alweer aan. Afgelopen jaar werden tal van bedrijven hiermee geconfronteerd.

In dit artikel staan we stil bij de 10 grootste datalekken van 2021. Daarbij beperken we ons tot de gevallen waarbij persoonsgegevens van Nederlanders zijn buitgemaakt. Een datalek zoals bij T-Mobile, waarbij gegevens van meer dan 54 miljoen Amerikaanse klanten werden gestolen, laten we voor onze lijst buiten beschouwing.

1 GGD – levendige handel in persoonsgegevens

Het meest geruchtmakende datalek van 2021 is zonder twijfel het lek bij de GGD. RTL Nieuws ontdekte dat duizenden medewerkers toegang hadden tot de persoons- en medische gegevens van iedereen die zich had laten testen op corona, of onderdeel uitmaakte van een bron- en contactonderzoek. Dan moet je denken aan voor- en achternamen, woonadressen, contactgegevens, burgerservicenummers (BSN), medische aandoeningen en medicatiegebruik. Deze gegevens werden opgeslagen in twee IT-systemen en via kanalen als Telegram, Snapchat en Wickr doorverkocht aan de hoogste bieder.

Om het nog erger te maken: de eerste meldingen dat het registratiesysteem niet op orde was, kwamen in de zomer van 2020 al binnen. Medewerkers bevestigden dat de bestuurlijke top van de GGD bewust besloot om deze waarschuwingen te negeren. Andre Rouvoet, voorzitter van de landelijke koepelorganisatie GGD GHOR, bood openlijk zijn excuses aan voor de gang van zaken. Ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ging diep door het stof in de Tweede Kamer. Hij gaf toe dat hij scherper had moeten toezien op de beveiliging van persoonsgegevens. Als kers op de taart concludeerde de Autoriteit Persoonsgegevens dat de beveiliging van de gegevens te wensen overliet .

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De impact van de nieuwe ISO27002 op de BIO
Met de komst van de nieuwe ISO27002 zal ook de BIO veranderen. Wat is de impact van deze verandering? Lees het in de blog.
Applicatiebeheer in relatie tot de BIO
De implementatie van de BIO is niet alleen specifiek de verantwoording van de CISO. Het is een samenspel van diverse specialisten uit verschillende vakgebieden, waaronder ook applicatiebeheer.
Zó hack je een stad!
Elke organisatie is te hacken. Met de e-guide ‘Zo hack je een stad’ van Den Haag kan iedere gemeente nu een eigen variant organiseren.

Meer recente berichten

Google Analytics binnenkort verboden?
Verder lezen
Besluitvormers weten niet hoe ze proactiever kunnen zijn op het gebied van cybersecurity
Verder lezen
Maak van cybercriminaliteit een echt misdrijf
Verder lezen
Deel patienten weigert e health wegens privacy zorgen
Verder lezen
HUB privacy en gegevensdeling beschikbaar
Verder lezen
Week van de Digitale Ethiek
Verder lezen
Cybersecurity: de trends van nu
Verder lezen
Privacy of veiligheid? Defensie wil tijdelijke aanpassingen sleepwet voor cyberaanvallen
Verder lezen
Digitale identiteit met al je persoonsgegevens? Als het aan Nederland en de EU ligt wel
Verder lezen
Cyberaanval tegen Defensie legt mailverkeer al vier weken plat
Verder lezen