Skip to main content

Vier op tien Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang dat coronabewijzen voor altijd blijven bestaan.

Vooral vrouwen zijn bezorgd over het QR coronabewijs. Zo maakt maar liefst vijftig procent van hen zich ongerust om diens privacy gevoeligheid en vreest 59 procent dat het bewijs nooit zal verdwijnen. Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages 38 en 44 procent. Bovendien maken Nederlanders jonger dan dertig jaar zich opvallend vaker zorgen om hun privacy (58 procent) dan vijftigplussers (39 procent). Met de hoeveelheid cybermisdaden en datalekken van tegenwoordig begrijp ik dat mensen het delen van privegegevens spannend vinden, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. Wanneer de overheid die gegevens zo goed mogelijk beschermt en haar burgers proactief informeert over de databescherming en verwerking, verwacht ik dat dit veel mensen kan geruststellen.

Vrijheid in ruil voor privacy

Ondanks de zorgen om het coronatoegangsbewijs, zijn ruim zes op de tien Nederlanders bereid om via de QR-code privacygevoelige informatie in te ruilen voor meer bewegingsvrijheid. Erg vrijwillig gebeurt dit niet, wijst het onderzoek uit: maar liefst 47 procent van de respondenten voelt zich gedwongen richting het gebruik van het QR-toegangsbewijs.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen