Niet reglementaire bewakingscamera kan hoge boetes opleveren

In de strijd tegen diefstal of vandalisme schakelen steeds meer bouwbedrijven camerabewaking in op de werf. Dat is een goed hulpmiddel om de veiligheid op en rond de werf te verhogen. Maar de geplaatste systemen blijken niet altijd in orde met de wettelijke richtlijnen. De wetgever ziet nochtans strikt toe op de privacy bij beeldverwerking. Worden de regels niet gevolgd, dan kunnen bouwbedrijven hoge boetes oplopen, waarschuwt bewakingsbedrijf BauWatch. 

Bij camerabeveiliging is de installateur van het systeem verplicht om een projectie in en rond de site te maken. Maximaal twee procent van de openbare weg mag immers in beeld komen en dat mag enkel uit noodzaak voor de beveiliging. Camera s moeten daarom doordacht geplaatst worden en hun actieradius moet zich beperken tot de zone waar ze beelden van de werf en mogelijke onregelmatigheden moeten detecteren.

Op basis van de projectie maken wij ook een grondplan op, waarop alle camera s, types camera, camerahoeken en kijkrichtingen in detail aangeduid zijn. Dat plan moet altijd op de site aanwezig zijn, zodat controlerende instanties het te allen tijde kunnen raadplegen, vertelt Laurent Cauvin, managing director van BauWatch Belgie.

Daarnaast heeft een opdrachtgever een meldingsplicht bij de politiediensten wanneer hij camerabeveiliging op een terrein wil installeren. Dat moet ten laatste de dag voor de installatie van de camera s gebeuren. Bij alle toegangspunten voor werknemers en bezoekers geldt ook een signalisatieplicht: ze moeten op de hoogte worden gebracht dat ze gefilmd kunnen worden. Dat doe je met het daarvoor bestemde pictogram, zoals voorgeschreven door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen