Niet reglementaire bewakingscamera kan hoge boetes opleveren

In de strijd tegen diefstal of vandalisme schakelen steeds meer bouwbedrijven camerabewaking in op de werf. Dat is een goed hulpmiddel om de veiligheid op en rond de werf te verhogen. Maar de geplaatste systemen blijken niet altijd in orde met de wettelijke richtlijnen. De wetgever ziet nochtans strikt toe op de privacy bij beeldverwerking. Worden de regels niet gevolgd, dan kunnen bouwbedrijven hoge boetes oplopen, waarschuwt bewakingsbedrijf BauWatch. 

Bij camerabeveiliging is de installateur van het systeem verplicht om een projectie in en rond de site te maken. Maximaal twee procent van de openbare weg mag immers in beeld komen en dat mag enkel uit noodzaak voor de beveiliging. Camera s moeten daarom doordacht geplaatst worden en hun actieradius moet zich beperken tot de zone waar ze beelden van de werf en mogelijke onregelmatigheden moeten detecteren.

Op basis van de projectie maken wij ook een grondplan op, waarop alle camera s, types camera, camerahoeken en kijkrichtingen in detail aangeduid zijn. Dat plan moet altijd op de site aanwezig zijn, zodat controlerende instanties het te allen tijde kunnen raadplegen, vertelt Laurent Cauvin, managing director van BauWatch Belgie.

Daarnaast heeft een opdrachtgever een meldingsplicht bij de politiediensten wanneer hij camerabeveiliging op een terrein wil installeren. Dat moet ten laatste de dag voor de installatie van de camera s gebeuren. Bij alle toegangspunten voor werknemers en bezoekers geldt ook een signalisatieplicht: ze moeten op de hoogte worden gebracht dat ze gefilmd kunnen worden. Dat doe je met het daarvoor bestemde pictogram, zoals voorgeschreven door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe krijg je informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Het ambtelijk bestuur is eindverantwoordelijk voor informatiebeveiliging. Het is dus belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de risico’s die informatiebeveiliging met zich mee brengt. Maar hoe krijg je als lijnmanager of CISO informatiebeveiliging op de bestuurstafel?
Hoe voer je een DPIA uit?
Het uitvoeren van een DPIA is soms niet eenvoudig. In deze blog lees je daarom wat een DPIA precies is, wanneer je een DPIA uitvoert en welke stappen daarbij worden doorlopen.
Klaar voor actie: De rol van workshops in het voorbereiden van calamiteitenteams
Het uitvallen van belangrijke ICT-voorzieningen kan leiden tot een verstoring van de gemeentelijke dienstverlening. Vanuit de BIO is het inrichten van bedrijfscontinuïteit daarom verplicht. Maar wat is bedrijfscontinuïteit precies en hoe zorg je dat het calamiteitenteam op de hoogte is van hun taken en verantwoordelijkheden? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg
Verder lezen
Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy
Verder lezen
Spyware als macht
Verder lezen
Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker
Verder lezen
Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is
Verder lezen
Drone gaat controleren of Deventenaar zich wel aan de regels houdt
Verder lezen
Passend beveiligen, hoe doe je dat?
Verder lezen
QR codes steeds vaker gebruikt voor phishing
Verder lezen
Amper oog voor cybersecurity bij waterschapsverkiezing
Verder lezen
Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek
Verder lezen