In de nationale veiligheidsstrategie 2023-2029 is cybersecurity een topprioriteit. De overheid wil digitale ontwrichting voorkomen.
Ministers Yesilgoz-Zegerius en Hoekstra van Justitie en Veiligheid en van Buitenlandse Zaken hebben een rapport aangeboden aan de Tweede Kamer waarin een nieuwe nationale veiligheidsstrategie is beschreven. Onder meer Log4J-incidenten komen aan bod.
Cybersecurity topprioriteit
De overheid beschrijft in samenwerking met de NCTV en NCSC iedere vijf jaar de grootste bedreigingen voor de Nederlandse overheid en plannen om deze tegen te gaan. Cybersecurity is een van de topprioriteiten voor de komende jaren. In het rapport wordt gewaarschuwd voor technologische ontwikkelingen in de maatschappij, die steeds meer invloed hebben op het dagelijkse leven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ziekenhuizen die vastlopen wanneer ze slachtoffer worden van een hack of een drinkwaterbedrijf dat door een aanval van cybercriminelen niet meer bij klantgegevens kan.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?