Skip to main content

Twee derde phishingsites binnen 24 uur offline

Twee derde van alle phishingsites en websites met malware die afgelopen jaar in Nederland werd gelanceerd, was geen lang leven beschoren. Deze werden binnen 24 uur uit de lucht gehaald. In uitzonderlijke gevallen werden domeinnamen onbereikbaar gemaakt, zodat de daaraan gekoppelde websites niet langer toegankelijk waren.

SIDN voorstander van Security.txt

Samen met meer dan 1.100 registrars, overheidsorganen, politie en andere partners doet het SIDN er alles aan om ervoor te zorgen dat .nl de veiligste domeinnaam ter wereld is. Om dat doel te bereiken promoot het SIDN moderne en veilige internetstandaarden, zoals Security.txt.

Security.txt is een gestandaardiseerd tekstbestand dat bedrijven en organisaties naar hun webserver uploaden. Ethische hackers die een kwetsbaarheid op de website of in de configuratie van de server vinden, kunnen dit doorgeven via het tekstbestand. Deze vermeldt de naam en contactgegevens van de persoon die hiervoor verantwoordelijk is.

Het idee hierachter is dat er niet onnodig veel tijd verloren gaat om deze gegevens op te sporen. Daardoor kunnen beveiligingsexperts sneller ingrijpen en de schade beperken.

Techbedrijven krijgen steeds meer grip op ons dagelijks leven

Het SIDN merkt dat steeds meer internetgebruikers zich zorgen maken over wie er toegang tot hun gegevens heeft en wat er met deze data gebeurt. Als voorbeeld noemt de instantie Twitter en TikTok. Sinds de overname van Twitter door ondernemer Elon Musk zetten gebruikers hun vraagtekens bij het privacy- en securitybeleid van de microblog. Duizenden medewerkers zijn ontslagen en diverse hooggeplaatste medewerkers stapten uit eigen beweging op.

TikTok ligt al geruime tijd onder het vergrootglas vanwege mogelijke privacyinbreuk en spionagegevaar. Steeds meer landen hebben een TikTok-verbod ingevoerd, of pleiten ervoor om deze in te voeren. Vandaag kondigde de VVD aan TikTok niet langer te gebruiken om met haar achterban te communiceren. Daarvoor vindt de partij de veiligheidsrisico s te groot.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen