Skip to main content

Van ChatGPT naar HackGPT

De opkomst en de voortdurende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, AI, zorgt voor eindeloos nieuwe mogelijkheden in de wereld van cybersecurity. Bedreigingen en zwakheden kunnen sneller en nauwkeuriger worden gedetecteerd. En de handelingssnelheid van securityteams wordt met AI hoger dan ooit. Dat is hard nodig, want zoals het gaat met alle nieuwe middelen die de mensheid vooruit helpen, vinden nieuwe technieken ook gretig aftrek bij cybercriminelen.

Cybersecurityteams zetten AI en Machine Learning al in om cybercriminelen buiten de deur te houden. Geavanceerde cyberbeveiligingsoplossingen gebruiken zulke technologieen om aanvallen automatisch op te sporen en grote hoeveelheden gegevensverkeer snel te controleren. Ook worden de technologieen ingezet om fraudepatronen te detecteren, en zelfs aanvallen te voorspellen. Het is slechts een greep uit AI-toepassingen die het leven van cybersecurityteams een stuk aangenamer maken.

Kat-en-muis-spel

Aan de andere kant worden diezelfde AI-middelen ingezet voor activiteiten van meer kwaadwillende aard. Van het maken van succesvollere phishingmails tot het genereren van deepfakes. Met de toenemende populariteit van AI is het kat-en-muis-spel tussen hackers en beveiligers naar een nieuw niveau getild. John Schaap, Senior Director South and West Europe van BlackBerry, schetst een aantal opvallende AI-dreigingen waar bedrijven rekening mee moeten houden.

1. Phishing naar een hoger niveau tillen

Phishing-mails waren eerder te identificeren aan de taalfouten en waren bovendien onpersoonlijk. Met de opkomst voor ChatGPT kunnen kwaadwillenden eenvoudiger gepersonaliseerde phishingberichten genereren die gebaseerd zijn op berichten die in het verleden succesvol waren of die bepaalde details bevatten die het bericht geloofwaardiger maken. Medewerkers moeten daarom nog beter getraind worden op het herkennen van phishing-mails en zich nog vaker de vraag stellen: is deze link wel veilig, want op eerste oogopslag is dat steeds moeilijker te zien.

2. Deepfakes van bekenden

Dat deepfakes veel schade kunnen veroorzaken is geen nieuws meer. Maar er duiken tegenwoordig andere varianten van deepfakes op. AI-bots kunnen namelijk stemmen genereren of imiteren, en zelfs video s. Cybercriminelen kunnen zich nu voordoen als een van de leidinggevenden van een bedrijf om werknemers te overtuigen om geld, en persoonlijke of bedrijfsinformatie te delen. Deze techniek is de volgende ontwikkeling van de inmiddels bekende WhatsApp-fraude, alleen worden personen nu door een computer gebeld en worden stemmen van familieleden, vrienden of collega s gefaket.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen