Skip to main content

Van ChatGPT naar HackGPT

De opkomst en de voortdurende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, AI, zorgt voor eindeloos nieuwe mogelijkheden in de wereld van cybersecurity. Bedreigingen en zwakheden kunnen sneller en nauwkeuriger worden gedetecteerd. En de handelingssnelheid van securityteams wordt met AI hoger dan ooit. Dat is hard nodig, want zoals het gaat met alle nieuwe middelen die de mensheid vooruit helpen, vinden nieuwe technieken ook gretig aftrek bij cybercriminelen.

Cybersecurityteams zetten AI en Machine Learning al in om cybercriminelen buiten de deur te houden. Geavanceerde cyberbeveiligingsoplossingen gebruiken zulke technologieen om aanvallen automatisch op te sporen en grote hoeveelheden gegevensverkeer snel te controleren. Ook worden de technologieen ingezet om fraudepatronen te detecteren, en zelfs aanvallen te voorspellen. Het is slechts een greep uit AI-toepassingen die het leven van cybersecurityteams een stuk aangenamer maken.

Kat-en-muis-spel

Aan de andere kant worden diezelfde AI-middelen ingezet voor activiteiten van meer kwaadwillende aard. Van het maken van succesvollere phishingmails tot het genereren van deepfakes. Met de toenemende populariteit van AI is het kat-en-muis-spel tussen hackers en beveiligers naar een nieuw niveau getild. John Schaap, Senior Director South and West Europe van BlackBerry, schetst een aantal opvallende AI-dreigingen waar bedrijven rekening mee moeten houden.

1. Phishing naar een hoger niveau tillen

Phishing-mails waren eerder te identificeren aan de taalfouten en waren bovendien onpersoonlijk. Met de opkomst voor ChatGPT kunnen kwaadwillenden eenvoudiger gepersonaliseerde phishingberichten genereren die gebaseerd zijn op berichten die in het verleden succesvol waren of die bepaalde details bevatten die het bericht geloofwaardiger maken. Medewerkers moeten daarom nog beter getraind worden op het herkennen van phishing-mails en zich nog vaker de vraag stellen: is deze link wel veilig, want op eerste oogopslag is dat steeds moeilijker te zien.

2. Deepfakes van bekenden

Dat deepfakes veel schade kunnen veroorzaken is geen nieuws meer. Maar er duiken tegenwoordig andere varianten van deepfakes op. AI-bots kunnen namelijk stemmen genereren of imiteren, en zelfs video s. Cybercriminelen kunnen zich nu voordoen als een van de leidinggevenden van een bedrijf om werknemers te overtuigen om geld, en persoonlijke of bedrijfsinformatie te delen. Deze techniek is de volgende ontwikkeling van de inmiddels bekende WhatsApp-fraude, alleen worden personen nu door een computer gebeld en worden stemmen van familieleden, vrienden of collega s gefaket.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen