Skip to main content

AP wil privacy misstanden vaker vooraf voorkomen

De komende vijf jaar zal de AP zich actiever gaan bemoeien met wetgeving, gegevensverwerking stopzetten als er misstanden zijn en onder de motorkap meekijken bij het gebruik van algoritmen. Dat stelt AP voorzitter Aleid Wolfsen. De toezichthouder die nu vooral achteraf boetes uitschrijft, gaat vaker vooraf ingrijpen om misstanden te voorkomen.

Dat schrijft Wolfsen in een blog ter gelegenheid van de AVG, (Algemene Verordening Gegevensbescherming) die op 25 mei 2023 precies vijf jaar geleden is ingevoerd.

Wolfsen: De eerste vijf jaar van de AVG hebben voor ons in het teken gestaan van het begrijpen, uitleggen en toepassen van de wet voor gegevensbescherming van persoonlijke informatie. Hij wijst op bedrijven en overheidsorganisaties die grote inspanningen hebben verricht om hun processen op orde te krijgen. Dat kostte het nodige werk en stelde hen voor basale vragen: Welke data hebben we precies? Waarom worden data eigenlijk zo lang bewaard? Zijn de risico s van de verwerking niet te hoog?

Volgens de AP-voorzitter heeft de toezichthouder dat proces begeleid door te adviseren, aan te sturen en waar nodig handhavend op te treden. In vijf jaar is daardoor een enorme slag gemaakt en houden veel burgers, bedrijven en overheidsinstanties zich goed aan de wet, stelt hij. 

Drie veranderingen

Hij ziet die rol in de komende vijf jaar veranderen en noemt drie speerpunten. Allereerst wordt de toezichthouder in plaats van uitlegger van de AVG meer een hoeder van de democratische rechtsstaat rondom datagedreven processen. Dat betekent volgens Wolfsen dat de adviezen van de AP bij wetgevingstrajecten nog breder, fundamenteler en explicieter zullen worden. Het gegevensbeschermingsrecht is in de digitale samenleving de hoeksteen van alle grondrechten. Het bevat de basisvoorwaarden voor een vrij en open debat, waakt tegen discriminatoire besluitvorming, geeft garanties voor eerlijke procedures, beschermt het priveleven en garandeert de individuele autonomie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen
Nederlandse cyberexperts waarschuwen voor aanval gijzelsoftware
Verder lezen
Betaaldienst Klarna moet toch hogere boete betalen voor overtreden AVG
Verder lezen