Skip to main content

Bereid je voor op een cyberaanval

Met securitytesten kun je een aanvaller naspelen waardoor je beter voorbereid bent, mocht het echt gebeuren. Het helpt om gericht  kwetsbaarheden van organisaties te onderzoeken en de weerbaarheid te verhogen.

Dit artikel beschrijft aan de hand van onderstaand DNB-model (Figuur 1) welke type securitytesten er zijn en hoe ze onderling samenhangen. Het model is op ervaring gebaseerd en kan door instellingen gebruikt worden om tot een securitytest-roadmap te komen. Hiermee kunnen zij zich stap voor stap steeds beter voorbereiden op een echte cyberaanval.

In de Good Practise Informatiebeveiliging van DNB komt het belang van securitytesten duidelijk aan de orde. Zo zijn er verschillende type securitytesten om fysieke locaties, informatiesystemen, medewerkers en (business)processen te onderzoeken op hun kwetsbaarheid.

Op de horizontale as van figuur 1 wordt de mate van volwassenheid van de security-organisatie weergegeven. De verticale as toont het trappetje van steeds realistischer wordende securitytesten (aanvalssimulaties).

De volgorde van stappen is niet in beton gegoten. Het kan goed zijn dat bepaalde testen regelmatig terugkomen, terwijl de meest geavanceerde testen niet jaarlijks worden uitgevoerd. Het gaat erom dat de organisatie optimaal leert van de testervaring en zich continu blijft verbeteren.

Eerst de security-organisatie op orde brengen

Een volwassen security-organisatie heeft vier basisvoorwaarden ingevuld (Figuur 1: blokje 1 tot en met 4):

  1. De security-functie, (meestal een CISO) krijgt de opdracht om een volwassen information security-organisatie te beschrijven. Om grip te houden op informatiebeveiliging komen de volgende aspecten aan bod: fysiek, techniek (ICT), processen en mensen. Het bestuur is eindverantwoordelijk voor een goede implementatie van het beleid. Het doel is beheerste bedrijfsvoering doordat de cyberweerbaarheid van de organisatie in lijn is met relevante cyberdreiging.
  2. Een volwassen security-organisatie beschikt over de vereiste ISO27001 certificering, of een afgeleide daarvan zoals de NEN7510 voor de gezondheidszorg of de BIO voor de overheid. Daarmee is de basis-hygiene op orde. Bij DNB zien we de cyberdreiging op de financiele sector verder toenemen terwijl de basismaatregelen bij verschillende financiele instellingen niet altijd op orde zijn of in lijn met bestaande cyberdreiging. Het is belangrijk voor organisaties om een goed beeld hebben van de kritieke business functies (kroonjuwelen) en onderliggende systemen en services. Deze vormen het doelwit voor verschillende internationale hackersgroepen.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.
Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.

Meer recente berichten

Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen
Data Protection Impact Assessment (DPIA) toont aan dat Jamf School veilig door scholen gebruikt kan worden
Verder lezen
KPMG: Compliance officers bereiden zich voor op meer regeldruk, automatisering steeds belangrijker
Verder lezen
Minister gaat duizenden hightech-onderzoekers screenen, ook Nederlanders
Verder lezen
Nederlandse gemeenten lanceren soevereine cloudomgeving
Verder lezen
Bedrijven moeten lang wachten op duidelijkheid van toezichthouder AP
Verder lezen
Sterke samenwerking tussen ciso en bestuur is noodzaak
Verder lezen
Ministeries getroffen door groot datalek
Verder lezen
Geavanceerde cyberdreigingen stijgen met 58 procent, vooral in Europa
Verder lezen