Skip to main content

KNMG: Plan Kuipers gegevensuitwisseling bij spoed schendt beroepsgeheim

De plannen van demissionair minister Ernst Kuipers voor het verstrekken van de medische gegevens van patienten bij spoedeisende zorg, druisen in tegen het medisch beroepsgeheim van artsen en het recht op privacy van de patient. Dat stelt KNMG voorzitter Rene Heman in een uitgebreide brief aan Kuipers, die is gepubliceerd op de website van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Heman reageert hiermee op het conceptwetsvoorstel Opvraagbaarheid gegevens voor spoedeisende zorg, dat begin juli werd gepubliceerd voor een consultatieronde. Met deze nieuwe wet wil Kuipers regelen dat er bij spoedeisende zorg geen uitdrukkelijke toestemming meer nodig is voor het beschikbaar stellen of verstrekken van medische gegevens en het doorbreken van het beroepsgeheim. De KNMG vindt dat het door Kuipers gekozen middel niet in verhouding staat tot het doel, namelijk het vergroten van de kwaliteit van spoedeisende zorg en verminderen van de kans op schade bij de patient. De KNMG is niet overtuigd door de argumenten van Kuipers, die bijvoorbeeld stelt dat de inbreuk op de privacy van de patient zoveel mogelijk wordt beperkt, door de gegevens slechts met een kleine groep zorgverleners te delen.  

Inbreuk 

Wat de KNMG betreft betekent de plicht tot het opvraagbaar maken van patientgegevens een inbreuk op het recht op privacy van alle burgers in Nederland. Dit omdat op voorhand niet vaststaat dat de opvraagbaarheid van gegevens noodzakelijk zal zijn, patienten zullen mogelijk nooit spoedeisende zorg nodig hebben, de gegevens kunnen op dat moment niet relevant zijn of de patient kan zelf mondeling toelichting geven.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen