Skip to main content

Gebruik van ANPR cameradata op goudschaaltje gewogen

Met een zekere regelmaat krijgt het CBS het verzoek nieuwe databronnen te gebruiken om zo te voorzien in de informatiebehoefte van de overheid. Dan is het zaak een zorgvuldige afweging te maken ten aanzien van die informatiebehoefte, bijvoorbeeld door na te gaan of er maatregelen moeten worden getroffen die het risico op een privacy inbreuk beperken tot een aanvaardbaar niveau.

Het CBS heeft onlangs zo n afwegingsproces afgerond na een vraag van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, IenW, om met ANPR data, Automatic Number Plate Recognition, meer inzicht te krijgen in de transitie naar zero emissievervoer in gemeenten.

Zero emissie

In steeds meer binnensteden ontstaan gebieden waar in de toekomst voertuigen die CO2 en fijnstof uitstoten niet meer mogen rijden. Dit geldt ook voor bedrijfsvoertuigen die nu bijvoorbeeld bedrijven bevoorraden. Om de betreffende gemeenten met hun beleid in de transitie naar zero emissievervoer te begeleiden is het zaak meer inzicht te krijgen in de verschillende aspecten: welke doelgroepen rijden de zones in en uit? Hoe vaak doen zij dit? Wat voor voertuigen zijn het? Voor welke voertuigen zijn uitzonderingen en mogelijk ontheffingen van toepassing?

VESDI platform

Het inzicht kan worden verworven door data samen te voegen. Enerzijds de kentekennummers, ANPR gegevens, van bedrijfsvoertuigen die zich in de stad begeven en die gemeenten zelf verzamelen. Maar die vertellen niet of de eigenaar bijvoorbeeld is verbonden aan een bloemenhandel of pakketdienst. Daarom zijn anderzijds data gewenst waarover het CBS de beschikking heeft. Het gaat om data van het platform VESDI, dat onder meer gegevens bevat over voertuigbezit, ritten en zendingen van bedrijfsvoertuigen. Het CBS heeft het VESDI platform ingericht met als doel te voorzien in informatie die overheden nodig hebben om beleid te maken en te monitoren. Het platform is nog in ontwikkeling, waardoor nu nog niet alle vragen kunnen worden beantwoord. Na het verzoek van het ministerie van IenW heeft het CBS daarom onderzocht of het ANPR data van Nederlandse gemeenten kan toevoegen aan het platform.

Privacygevoelige gegevens

Met kentekendata kan het CBS door koppeling de branche bepalen waarin het bedrijf actief is, zegt Frank Halmans. Hij is bij het CBS plaatsvervangend directeur van de directie Verkeer en Vervoer. Maar het gaat om zowel camera als locatiedata. Dat zijn privacygevoelige gegevens en daarom zijn we uiterst zorgvuldig omgegaan met het verzoek van het ministerie. Na een grondig afwegingstraject, dat bijna een jaar in beslag heeft genomen, heeft het CBS in februari van dit jaar besloten akkoord te gaan. De gemeente Utrecht gaat dit jaar als eerste formeel ANPR gegevens leveren, waarna wij de gevraagde analyses kunnen doen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen