Skip to main content

Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord

Recent werd duidelijk dat Meta Europese regels overtreedt. Het Amerikaanse techbedrijf gaat niet zorgvuldig om met data van gebruikers. Voor EenVandaag Vraagt vroegen we wat jullie willen weten over de rol van de EU in het controleren van techbedrijven.

Hoogleraar computerbeveiliging en privacy aan de Radboud Universiteit in Nijmegen Bart Jacobs en bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit Amsterdam Haroon Sheikh geven antwoord op jullie vragen.

1. Wat kan de EU nog meer doen dan boetes uitdelen?

De Europese Unie heeft allerlei wetgevingen ingevoerd om burgers te beschermen in de online wereld, begint Jacobs. De Algemene verordening gegevensbescherming, AVG red., gaat over de privacy van gebruikers. Er zijn allerlei toezichthouders die in verschillende landen onderling samenwerken om op de privacy van burgers toe te zien. In Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens.

De Europese Commissie wil weten wat dit soort bedrijven bijvoorbeeld doen met onze data, waar ze die opslaan en met wie techbedrijven deze data delen, vertelt Sheikh. Behalve het opleggen van boetes aan bedrijven die deze regels niet naleven, kan de EU volgens hem ook steun bieden aan alternatieve Europese techbedrijven. Je versterkt hiermee de concurrentie, waardoor we minder risico lopen als ze die bedrijven niet vertrouwen.

2. Zijn boetes de oplossing voor handhaving of is het beter om apps volledig te blokkeren?

Volgens Sheikh hangt dit per situatie af en wat voor risico s het gebruik van een app met zich meebrengt. Een blokkade is op zich wel mogelijk, maar wel beperkt, zegt hij daarover. Bij de overheid is het gebruik van TikTok wel verboden, noemt hij als voorbeeld.

Het blokkeren van bepaalde apps is lastig, vult Jacobs aan. Dit heeft alles te maken met het feit dat apps te downloaden zijn via een app store op smartphones en tablets. De Europese Commissie heeft geen controle op zulke app stores. Zou je Europeanen een boete moeten opleggen als ze een app downloaden? Dat lijkt me een rare situatie en niet goed mogelijk.

Heel veel landen doen dit trouwens ook al, die verbieden juist het gebruik van apps van westerse techbedrijven, weet Sheikh. De vraag is dus altijd: welk doel dient zo n blokkade en hoe belangrijk is het voor burgers, en wat geef je ermee op?

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen
Verzamelwet gegevensverwerking VWS
Verder lezen
Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole
Verder lezen
Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid
Verder lezen
Australie geeft waarschuwing voor malware die wachtwoorden steelt
Verder lezen
Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen