Skip to main content

Hoe opsporingsdiensten bedrijven helpen cybercriminelen te weren.

Nederland kent meerdere publieke organisaties die zich hard maken voor de aanpak van cybercriminaliteit. Politie, de Nationale Coordinator Terrorismebestijding en Veiligheid, NCTV, en Interpol werken op vele vlakken samen. Maar wat doen ze eigenlijk?

Cybercriminaliteit effectief aanpakken lukt het best als individuele ondernemingen en de opsporingsdiensten samenwerken en ieder van hen zijn eigen rol pakt. Mkb ers, grote ondernemingen, consultancyorganisaties en cybersecuritybedrijven moeten samen ervoor zorgen dat hun weerbaarheid optimaal is. Publieke organisaties zoals de politie, het Openbaar Ministerie en de Nationale Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV, werken op hun beurt onder meer aan de opsporing en ontmanteling van criminele netwerken. Veel van deze werkzaamheden blijven onder de radar omdat hun tactieken minder effectief worden als er veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven.

Maar met regelmaat leiden de acties tot succes. Net voor de zomer nog werd een groot aantal botnets ontmanteld. Zij speelden een belangrijke rol in wereldwijde ransomwareaanvallen. De coordinatie van deze grootschalige actie, genaamd Operation Endgame, was in handen van Europol. In totaal werden meer dan 100 servers offline gehaald, waarvan er 33 in verschillende Nederlandse datacentra stonden. Daarop draaide software waarmee de criminelen konden inbreken op de netwerken van bedrijven, de systemen konden gijzelen en vervolgens losgeld konden vragen om de geblokkeerde toegang weer vrij te geven.

Bij Operation Endgame waren opsporingsdiensten in maar liefst veertien landen betrokken. Er zijn vier verdachten opgepakt in Oekraine en Armenie. Zo n actie schetst het internationale karakter van cybercriminaliteit, maar ook de rol die Nederland heeft in deze praktijken onder meer door zijn goede digitale infrastructuur.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen