Skip to main content

Als burger kun je wel degelijk je privacy beschermen: gebruik de Europese wetgeving tegen de alom controlerende overheid

Sta je als burger machteloos als je wilt weten wat instanties precies over je hebben? Nee, want de bescherming van persoonsgegevens is een Europees grondrecht, betoogt Ina Brouwer.

In het artikel ‘Staat licht in jacht op uitkeringsfraude burgers volledig door, tot verbazing van privacy-experts’ (Ten eerste, 23 april) wordt beweerd dat wie een uitkering van de overheid aanneemt nauwelijks nog privacy heeft. De grote boosdoener is het Inlichtingenbureau, een stichting die voor allerlei overheidsinstanties, gemeenten en nutsbedrijven informatie verzamelt over burgers. En zo data naast elkaar legt in de speurtocht naar fraude.

Dat kan allemaal, aldus de geïnterviewde experts. En het Inlichtingenbureau, een onafhankelijke stichting die in 2001 voor onderzoek naar fraudebestrijding in het leven is geroepen, – ook wel bekend als uitvoerder van het inmiddels door een rechterlijke uitspraak verboden SysteemRisico Indicatie (SyRi) – zou daar niet op kunnen worden aangesproken. ‘Bij wie moet je als burger dan zijn als je wilt weten wat ze precies over je hebben?’, vraagt onderzoeker Hugo de Vos zich in het artikel af. Bij een zelfstandig orgaan zou het onduidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de data die worden verwerkt.

Maar dat is een misverstand want die duidelijkheid is er wel. Europese privacywetgeving is juist met het oog op dit type praktijken in het leven geroepen. Waar de burger steeds vaker met publieke ( overheid) en private (Google, bijvoorbeeld) organen te maken krijgt die grootschalig data over hem of haar verzamelen en verspreiden en tot profilering overgaan, heeft de Algemene Verordening Gegevensbescherming ( AVG) sedert 25 mei 2018 de rechten van individuele burgers versterkt. Iedere burger kan een organisatie die verwerkingsverantwoordelijke is, of verwerker vragen om inzage, rectificatie of wissing van zijn of haar gegevens. De organisatie zal binnen een redelijke termijn moeten antwoorden en is dat antwoord niet bevredigend dan kan de burger via een laagdrempelige rechtsgang zijn rechten afdwingen. Bijvoorbeeld door het indienen van een klacht bij de (overigens overbelaste) Autoriteit Persoonsgegevens (AP) of door zich met een verzoekschrift te richten tot de rechter om de organisatie te dwingen aan het verzoek tot inzage te voldoen of een lijst van verwerkingen aan te geven. Sedert de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) maakt het daarbij niet uit of de organisatie een verwerkingsverantwoordelijke is, of een verwerker. Beide zijn volledig aanspreekbaar.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen