Skip to main content

Nederland werkt mee in 3 Large Scale Pilots Digitale Identiteit

Eind dit jaar wil de Europese Commissie de eerste versie van de technische specificaties en standaarden voor een Europese Digitale Identiteit publiceren. Dan starten ook vier grootschalige pilots. Nederland sluit zich aan bij 3 van de 4 consortia die in het kader van de Large Scale Pilots de Europese Digitale Identiteit gaan testen in belangrijke use cases.

De Europese Unie bereidt zich voor om in 2024 live te gaan met het eerste prototype van de European Digital Identity Wallet, waarmee alle EU-burgers digitale identiteitsreferenties kunnen opslaan, waaronder hun nationale identiteitsbewijs, rijbewijs en kwalificatie- en bankrekeninggegevens, volgens EU-bronnen. Inmiddels hebben zich vier consortia gevormd die gaan starten met grootschalige pilots. In deze pilots wordt de European Digital Identity Wallet ingezet in nationale eID-ecosystemen van de lidstaten.

Kansen voor Nederland

Welke kansen biedt de ontwikkeling van de Europese Digitale Identiteit voor het Nederlandse bedrijfsleven en wat kan de staatssecretaris doen om deze kansen te verzilveren? In antwoord op Kamervragen van het CDA laat staatssecretaris Van Huffelen weten dat Nederlandse partijen van plan zijn deel te nemen in drie van de vier consortia.

  • Het EUDI Wallet Consortium (EWC), richt zich op veilige e-commerce. In praktijkcases voor reizen wordt getest hoe eIDAS de veiligheid, beveiliging en het gemak van e-commerce kan garanderen voor grote aantallen Europese burgers.
  • Digital Credentials for Europe is gericht op het werken aan de use cases in verband met onderwijsreferenties en beroepskwalificaties, en sociale zekerheid, waarbij burgers volledige controle hebben over hun identiteit(en) en gegevens
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen