Skip to main content

Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur

Met zorgen van militairen over de regie op de lappendeken die het ICT netwerk van het ministerie van Defensie zou zijn, wordt weinig gedaan, schrijft Follow the Money. Ook het Adviescollege ICT toetsing uitte herhaaldelijk kritiek op de afhankelijkheid van marktpartijen.

Weinig inzicht in zwaktes

Binnen het IT bedrijf van Defensie, het Joint Informatievoorziening Commando, JIVC, leven al langer zorgen over de ICT infrastructuur. Dat schrijft Follow the Money op basis van bronnen en correspondentie die in handen is van het onderzoeksjournalistiekcollectief. In februari uitten militairen hun zorgen over het gebrek aan inzicht in de zwaktes van de infrastructuur. Dat zou mede komen door de publiek private samenwerkingen die het departement is aangegaan. Secretaris generaal Maarten Schurink liet de militairen in februari weten de zorgen inhoudelijk, te, delen, en te werken aan een herijking, schrijft FTM.

Afhankelijk van Atos

Met het programma Grensverleggende IT, GrIT, wil het ministerie de verouderde IT verbeteren. Eind 2020 sloot Defensie hiervoor een contract af met een consortium van IBM, Atos en Unica. De infrastructuur die het consortium ontwikkelt, datacenters, werkplekken en servers, ligt boven op de netwerklaag van NAFIN, schrijft FTM. Het programma komt stroef tot stand en leidt tot zowel interne als externe kritiek.

In een bericht, in handen van FTM, waarschuwt het Commando Materieel en IT, COMMIT, de Commandant der Strijdkrachten, Onno Eichelsheim, dat Defensie wel heel afhankelijk is van Atos. In maart 2024 dreigde Atos nog om te vallen. Bij een faillissement zouden ook onderaannemers van Atos kunnen stoppen met hun werkzaamheden. Een faillissement van Atos zou onder meer gevolgen hebben voor de Defensiepas, waarmee militairen zich identificeren en toegang krijgen tot gebouwen en materieel. Bovendien kan er volgens de opstellers van het bericht in zo n geval niet meer worden ingelogd bij Amerikaanse wapenleveranciers en is er geen versleutelde communicatie meer mogelijk met de Amerikaanse en Duitse krijgsmacht, waarmee Nederland nauw samenwerkt.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen