Skip to main content

Heropbouw ict Hof van Twente na hack vergt 2,5 jaar

Hof van Twente trekt tweeëneenhalf jaar uit om de ict-infrastructuur opnieuw op te bouwen na een ransomware-aanval begin december. De Overijsselse gemeente benadrukt dat de normale dienstverlening weer loopt, al gaat er als gevolg van de hack nog veel handmatig.

Begin december kreeg het Hof van Twente een zware aanval met gijzelsoftware te verduren, waarbij aanvallers alle data op servers overnamen. ‘We hebben een gevulde etalage maar de winkel erachter is nog leeg’, zo praat burgemeester Ellen Nauta haar burgers bij op de site van Hof van Twente. Ze geeft aan dat de gemeente focust op het ondersteunen van kwetsbare inwoners en het terugbrengen van de dienstverlenging. ‘Een en ander loopt, maar nog niet in definitieve vorm. We doen nog steeds heel veel handmatig. Bijvoorbeeld de uitgifte van een paspoort. Dat verliep volgens een bepaalde routine. Daar zijn nu veel meer handelingen voor nodig.’

Nauta benadrukt dat het opnieuw opbouwen van de ict-infrastructuur niet eenvoudig is. Zo duurt het bouwen van de basisinfrastructuur minstens een halfjaar en trekt de gemeente vervolgens nog twee jaar uit voor het ‘achter de schermen’ invullen van de juiste informatie en data. Ook geeft ze aan dat de beveiliging nu optimaal is en dat dit prioriteit was na de hack. De burgemeester benadrukt dat er geen gegevens van burgers gelekt zijn. 

Gemeente betaalt geen losgeld

Een onafhankelijk onderzoek is ingesteld om te onderzoeken hoe de hack heeft kunnen plaatsvinden. De resultaten hiervan komen mogelijk eind februari naar buiten. Daarnaast loopt een strafrechtelijk onderzoek bij het Openbaar Ministerie. Als daarover stappen te melden zijn, zal de politie dat doen. Over de kosten van de hack kan Nauta nog geen inschatting doen. ‘We doen uitgaven uit de reguliere budgetten. Grotere uitgaven leggen we voor aan de raad.’

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen