Skip to main content

Openbaar Onderwijs Bonaire verplicht prikklok met vingerafdruk

“Dit is een erg extreme maatregel en het schendt onze privacy”, zegt onderwijsassistent Jurgen Pfalz. Leerkrachten hebben bezwaar ingediend tegen de beslissing van de Stichting Openbaar Onderwijs Bonaire (SOOB) om een biometrische prikklok te introduceren.

Het is de bedoeling om met de vingerafdrukken van medewerkers de werktijden te registreren. SOOB is verantwoordelijk voor de twee openbare scholen op Bonaire, Kolegio Rayo di Solo i Kolegio Strea Briante.

Te laat komen

In een brief gedateerd op 1 juli 2021, zijn onderwijzers op de hoogte gesteld dat met ingang van het nieuwe schooljaar, 23 augustus aanstaande, alle werknemers verplicht zijn om in te klokken met hun vingerafdruk. Volgens SOOB is de reden hiervoor dat onderwijzers structureel te laat komen en eerder weggaan dan is toegestaan. Volgens de brief zijn de leerkrachten hier meerdere keren op gewezen.

Pfalz ontkent dit stellig. “We hebben een inventarisatie gedaan en dit klopt niet. Drieënveertig werknemers hebben meegewerkt aan de inventarisatie waaruit blijkt dat 87 procent van de werknemers zich houdt aan de werktijden. Blijkbaar heeft één werknemer een officiële waarschuwing ontvangen van de directie. Er zijn verder geen gesprekken of waarschuwingen over werktijden.”

De vakbond voor onderwijzend personeel, SIMABO, keurt deze maatregel af. “De directie vat de koe niet bij de horens. Er wordt een algemeen plan gemaakt voor iedereen. Dat is niet goed”, zegt Mavis Abrahamsz. Ze is voorzitter van de vakbond.

De onderwijzers hebben een brief ingediend bij de griffier van de rechtbank van Ambtenarenzaken. Hiermee vragen ze de rechtbank om de beslissing van SOOB te vernietigen.

Tegen de wet

Volgens Abrahamsz heeft SOOB een beslissing genomen die tegen de wet ingaat. Zij vindt dat SOOB ‘in de wilde weg’ optreedt. “Een vingerafdruk is jouw DNA”, legt ze uit. Niemand gaat een deel van zijn DNA afgeven zonder te weten wat ermee gedaan wordt.”

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen