Skip to main content

Ransomware-aanvallen nemen toe, de kosten ook

Bedrijven bepalen jaarlijks hun strategie om cybercriminelen een stap voor te blijven. Maar door de grootschalige digitale transformatie en de opkomst van cloud computing en thuiswerken, krijgen organisaties van elke omvang te maken met een piek in ransomware-activiteit. Voor it-managers is het daarom belangrijker dan ooit om it-activa veilig te stellen en materiële en financiële schade als gevolg van ransomware-aanvallen te voorkomen.

Cybercriminelen richtten hun pijlen traditioneel op organisaties in sterk gereguleerde sectoren zoals de gezondheidszorg, energiewereld en financiële sector. Aan deze organisaties worden ook de hoogste boetes voor datalekken opgelegd. Maar inmiddels vormen bedrijven in alle soorten en maten een doelwit. Bijna de helft van alle mkb-organisaties is slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Maar wat zijn nu precies de financiële gevolgen van een succesvolle aanval?

Hoge losgeldeisen

Hoe waardevoller de data, hoe hoger het prijskaartje dat daaraan kleeft. Cybercriminelen richten hun aandacht steevast op data die bedrijven nodig hebben om te overleven. Ze dringen hun slachtoffers in een hoek en vragen hen om een hoog losgeldbedrag op te hoesten. De gemiddelde losgeldeis na een succesvolle ransomware-aanval bedraagt 3,75 miljoen euro. Het betalen van losgeld haalt soms echter niets uit, omdat cybercriminelen nog altijd kunnen weigeren om gegevens te ontsleutelen, zelfs als het losgeld tot de laatste cent is betaald. 

Kostbare downtime

Bedrijfsonderbrekingen, van welke aard dan ook, kunnen in de papieren lopen. In de moderne digitale wereld kan een succesvolle ransomware-aanval zelfs de complete bedrijfsvoering platleggen, zodat eindgebruikers geen toegang meer hebben tot onmisbare zakelijke, operationele en klantengegevens. De gemiddelde downtime als gevolg van een ransomware-aanval bedraagt negentien dagen. Die downtime kost bedrijven volgens een schatting van Gartner grofweg 25.500 euro per uur.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen