Skip to main content

NCTV gooit uitwisseling dreigingsinformatie op de schop

Het Landelijk Dekkend Stelsel, LDS, voor de uitwisseling van dreigingsinformatie, wordt mogelijk verbreed en verdiept. Onder de nieuwe naam Cyberweerbaarheidsnetwerk, CWN, kunnen meer organisaties aansluiten en profiteren van beter gecoordineerde maatregelen. Dat schrijft de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, NCTV, in een nieuw visiedocument.

Het LDS werd in 2018 opgericht voor de uitwisseling van dreigingsinformatie tussen publieke en private partijen. Het stelsel werkt met een netwerk van schakelorganisaties, zoals sectorale Computer Security Incident Response Teams, CSIRT s, en organisaties met een speciale taak voor het delen van informatie, OKTT status. Deze schakelorganisaties fungeren als knooppunten voor informatie uitwisseling binnen hun sectoren of regio s. De focus van het LDS ligt voornamelijk op preventie, door informatie te delen voordat incidenten of crises plaatsvinden.

De NCTV wil het werk van het LDS uitbreiden, valt te lezen in het visiedocument. Het idee is om het netwerk te verbreden met meer organisaties, zoals ict leveranciers, brancheorganisaties en sectorale centra voor de analyse van dreigingsinformatie, isac s. Naast het delen van informatie, gaat het netwerk ook helpen bij de afhandeling van incidenten, het waarschuwen van doelwitten en slachtoffers en het trainen en opleiden van medewerkers.

NCSC coordineert, NCTV neemt regie

De NCTV voorziet een nationale cybersecurityorganisatie die de coordinatie uitvoert. Zolang deze niet is geformaliseerd, zou het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, deze coordinerende rol op zich nemen. De NCTV treedt op als regiehouder.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.

Meer recente berichten

Europees wetsvoorstel wil je priveberichten inkijken om beelden van kindermisbruik op te sporen, privacy experts zijn kritisch
Verder lezen
Bezorgdheid bij bedrijven over het verschil in cybersecurity tussen hoofdkantoor en vestigingen
Verder lezen
OM en politie publiceren Cybercrimebeeld Nederland 2024
Verder lezen
Almere gebruikt sensoren in de strijd tegen geluidsoverlast
Verder lezen
AP: meer duidelijkheid nodig over benaderen mensen met recht op uitkering of toeslag
Verder lezen
Provincie krijgt opdracht om cybersecurity te verbeteren
Verder lezen
Politie maakt opzet voor eigen controlesysteem hackbevoegdheid
Verder lezen
Privacy en mededingingsbazen Google stappen op
Verder lezen
Organisaties: Eerste Kamer moet Big Brother wet verwerpen
Verder lezen
Nieuwe kabinetsvisie, samen sterker tegen cyberdreigingen
Verder lezen