Skip to main content

OM en politie, brede bestrijding cybercrime door wereldwijde omvang en dreiging belangrijker dan ooit

Cybercrime is een flinke industrie waar buitengewoon veel leed achter schuilt. Vorig jaar werden 2,3 miljoen Nederlanders getroffen door een vorm van online criminaliteit. Mensen en bedrijven lijden enorme financiele schade, maar het tast vooral het vertrouwen aan, in elkaar en in de digitale infrastructuur. Deze in kaart gebrachte ontwikkelingen staan in het Cybercrimebeeld Nederland 2024 van het Openbaar Ministerie, OM, en de politie.

In deze eerste editie van het tweejaarlijkse Cybercrimebeeld Nederland ligt de focus op complexe online criminaliteit gericht op ICT systemen. Het rapport is uniek, omdat het inzicht geeft in het cybercrimelandschap vanuit het opsporingsperspectief. Zo zien OM en politie een aantal belangrijke ontwikkelingen waaronder de opkomst van datadiefstal en handel, het zorgwekkend aandeel van jonge cybercrimeverdachten en de vermenging met traditionele criminaliteit. Verder wordt de impact van cybercrime op slachtoffers onderschat.

Instap cybercrime eenvoudiger

OM en politie zien dat de stap naar cybercrime eenvoudiger is geworden. Moest een cybercrimineel vroeger technisch onderlegd zijn, nu koopt hij diensten, producten en handleidingen gemakkelijk online. Via Telegram, fora en het dark web kun je kant en klare software en sites kopen om mensen op te lichten inclusief contactgegevens en belscripts. Voor een paar honderd euro stap je in en kun je met slechts enkele slachtoffers per week veel geld verdienen, zegt Stan Duijf, Hoofd Operatien, Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies en portefeuillehouder cybercrime bij de politie. Verder zien we dat cybercriminelen gestolen data kopieren, waarna ze gelijk overgaan tot afpersing in plaats van het eerst te versleutelen. Die data worden vervolgens verrijkt met bijvoorbeeld andere datasets en doorverkocht.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.

Meer recente berichten

Organisaties: Eerste Kamer moet Big Brother wet verwerpen
Verder lezen
Nieuwe kabinetsvisie, samen sterker tegen cyberdreigingen
Verder lezen
Ontwikkelingen in OT omgevingen vereisen zero trust beveiliging
Verder lezen
Apple stelt met Private Cloud Compute een nieuwe norm voor privacy binnen AI
Verder lezen
Global Encryption Coalition slaat alarm over Belgisch voorstel chatcontrole
Verder lezen
Waarom gemeenten miljoenen nodig hebben in de strijd tegen staatshackers
Verder lezen
Cybersecurity, focus op de mens
Verder lezen
Schakel deze ChatGPT instelling uit als je niet wilt dat OpenAI meeluistert
Verder lezen
Belastingdienst vijf jaar onder toezicht AP
Verder lezen
Kabinet wil concurrerende cybersecuritymarkt met voldoende personeel in 2035
Verder lezen