Skip to main content

Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker

Wie denkt dat hackers zich alleen richten op grote, internationale ondernemingen, heeft het goed mis. Ondernemers uit het midden en kleinbedrijf zijn eveneens een interessant doelwit voor hackers. Daarom is het belangrijk dat zij cybersecurity en informatiebeveiliging serieus nemen.

Dat vertelt Henk de Zwaan, cybersecurityspecialist bij verzekeraar Unive, in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Grote bedrijven aantrekkelijk doelwit voor hackers

Hier op VPNGids.nl schrijven we dagelijks over ransomware-aanvallen, DDoS-aanvallen, phishing en andere typen cyberaanvallen. Meestal zijn het grote bedrijven en organisaties die het doelwit zijn van hackers. Alleen al de afgelopen paar weken waren Acer, Lehigh Valley Health Network, GSC Game World en Deutsche Bank het slachtoffer van datadiefstal.

Dat is allerminst vreemd: het gaat om bedrijven en instanties die jaarlijks een omzet van vele miljoenen weten te verzilveren. Daarnaast verwerken ze veel persoonlijke gegevens van klanten. Dat is een gouden combinatie voor hackers.

Als ze er in slagen om de interne systemen van deze partijen te infiltreren en data te stelen, eisen ze losgeldbedragen die flink in de papieren lopen. Betalen de slachtoffers niet, dan dreigen de aanvallers de buitgemaakte gegevens openbaar te maken. En dat kan grote gevolgen hebben voor de gedupeerden (financiele schade, imagoschade, herstelkosten, rechtszaken die worden aangespannen).

Kleine ondernemer of zzp er denkt vaak: ik ben helemaal niet interessant

Veel kleine ondernemers denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Hun operatie is kleinschalig, de omzet valt in het niet in vergelijking met multinationals, en de hoeveelheid gevoelige gegevens die ze verwerken is beperkt. Een grote vergissing, zo zegt cybersecurityspecialist Henk de Zwaan van Unive.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen
DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen