Skip to main content

World Economic Forum Report: maak cybersecurity topprioriteit

Het rapport van het World Economic Forum, WEF, onderstreept de noodzaak voor bedrijfsleiders om cybersecurity tot topprioriteit te maken. Cyberaanvallen stijgen in 2024 naar de vijfde plaats onder de zorgen van zowel overheids als particuliere respondenten, met 39 procent in hun top drie van zorgen. Dit is gebaseerd op een continu ontwikkelend cyberdreigingslandschap dat zich voedt met technologieen zoals AI en de constante dreiging die gerichte phishingaanvallen vormen voor bedrijven en de medewerkers.

Onderzoek toont aan dat het bewustzijn onder bestuurders wereldwijd groeit. Bijna driekwart van de bestuurders heeft het gevoel risico te lopen op een cyberaanval in het komende jaar. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van 65 procent in 2022.  

Phishing komt nog steeds veel voor. 90 Procent van de Nederlandse organisaties was in 2022 slachtoffer van ten minste een succesvolle phishing aanval. Hoewel conventionele phishing nog steeds effectief is, passen dreigingsactoren nieuwe tactieken toe. Denk aan telefoongerichte aanvallen en Adversary in the Middle, AitM, phishing proxies die multi factor authenticatie omzeilen. Deze technieken, die zich ooit beperkten tot gerichte aanvallen, worden nu op grote schaal ingezet. Er is vooral een toename van geraffineerde multi touch phishingcampagnes, waarbij aanvallers uitgebreide gesprekken voeren met verschillende personages. Deze worden gereorganiseerd door groepen of door Business Email Compromittering, BEC,-actoren.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen
De EU moet zichzelf boete geven: houdt zich niet aan eigen privacyregels
Verder lezen
Nederlandse hackers vinden kwetsbaarheden in VPN server SonicWall
Verder lezen
2025 brengt nieuwe cyberdreigingen met zich mee
Verder lezen
Achterstallig onderhoud in database van politie is ernstige overtreding van privacywetgeving
Verder lezen
Europese privacywaakhond: bekijk per geval of een ai model anoniem is
Verder lezen
cybersecurity in 2024: trends, uitdagingen en oplossingen
Verder lezen