Skip to main content

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld

In een tijdperk waarin data de drijvende kracht is achter innovatie en zakelijke beslissingen, worden de ethische omgang met gegevens en privacybescherming steeds belangrijker. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de groeiende zorgen en regelgeving rond data ethiek en privacy om vertrouwen op te bouwen en juridische complicaties te vermijden.

De opkomst van data ethiek en privacy

De digitale transformatie heeft ons leven verrijkt met nieuwe mogelijkheden en gemakken, maar het heeft ook geleid tot een exponentiele toename van data. Bedrijven verzamelen, analyseren en gebruiken gegevens op ongekende schaal. Deze overvloed aan data brengt echter ethische en privacykwesties met zich mee. Data ethiek betreft de principes en normen die bepalen hoe data wordt verzameld, gedeeld en gebruikt, terwijl privacy verwijst naar de bescherming van persoonlijke informatie tegen ongewenste toegang en misbruik.

De groeiende zorgen rond data ethiek

Met de voortdurende technologische vooruitgang groeit ook de bezorgdheid over data ethiek. Schandalen zoals Cambridge Analytica hebben aangetoond hoe data misbruikt kan worden voor politieke en commerciele doeleinden. Dit heeft geleid tot een grotere publieke bewustwording en een roep om strengere regelgeving. Consumenten eisen meer transparantie en verantwoording van bedrijven die hun gegevens verzamelen en gebruiken.

Privacy in de schijnwerpers

Privacy is een fundamenteel recht dat steeds meer onder druk komt te staan in de digitale wereld. De Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, in Europa en de California Consumer Privacy Act, CCPA, in de Verenigde Staten zijn voorbeelden van regelgeving die zijn ingevoerd om de privacy van individuen te beschermen. Bedrijven die niet voldoen aan deze regels riskeren zware boetes en reputatieschade. Het naleven van privacywetten is echter slechts de eerste stap, een ethische benadering van dataverzameling en gebruik gaat verder dan alleen wettelijke naleving.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen
Verzamelwet gegevensverwerking VWS
Verder lezen
Gebruik biometrie bij automatische grenscontrole
Verder lezen
Nederland onderzoekt Chinese autosoftware, vanwege nationale veiligheid
Verder lezen
Australie geeft waarschuwing voor malware die wachtwoorden steelt
Verder lezen
Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen