Skip to main content

CSR: ‘Investeer 833 miljoen euro in cybersecurity’

De Cyber Security Raad (CSR) adviseert het kabinet om tussen nu en 2024 een bedrag van 833 miljoen euro te investeren in cybersecurity. Dat bedrag moet bovenop de huidige uitgaven en budgetten voor cyberweerbaarheid komen. Alleen zo kunnen we volgens de raad ‘onze digitale veiligheid en digitale autonomie’ bewaken.

Dat schrijft de Cyber Security Raad in het rapport ‘Integrale aanpak cyberweerbaarheid’, dat dinsdag is gepubliceerd. Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus had de CSR in maart 2020 gevraagd om een advies over de benodigde investeringen in cyberweerbaarheid door een volgend kabinet.

Cyberweerbaarheid bij de meeste bedrijven niet op orde

Het datalek bij de GGD, de ransomware-aanval op de Universiteit Maastricht en de Citrix-kwetsbaarheid waarbij wereldwijd meer dan 3.300 servers werden gehackt. Dat zijn enkele recente voorbeelden die de Cyber Security Raad noemt die de maatschappelijke impact aantonen als ondernemers onvoldoende aandacht besteden aan cyberweerbaarheid. Het feit dat Stichting Waternet voor onbepaalde tijd onder verscherpt toezicht is gesteld omdat de cybersecurity niet op orde is, bewijst het gelijk van de raad.

De meeste bedrijven en organisaties hebben hun zaakjes op het gebied van informatiebeveiliging niet op orde, zo stelt het adviesorgaan. Zodoende zijn ze vatbaar voor cyberaanvallen en andere digitale dreigingen en incidenten. En dat heeft een bijkomend gevaar: “Doordat eigen beveiliging (en die van gebruikte diensten en producten) nog te weinig op het benodigde niveau is, en organisaties vaak zelfs niet in staat zijn basale dreigingen te weren, loopt ook de opsporing vol met meer zaken dan zij aankan”, zegt de CSR.

Cyberdreigingen hebben een permanent karakter

De toename van het aantal incidenten is volgens de Cyber Security Raad te wijten aan twee ontwikkelingen: de digitaliseringsambitie van Nederland en het toenemend aantal cyberdreigingen. De Nederlandse overheid, economie en samenleving digitaliseren steeds verder. Door de coronapandemie is deze digitalisering in een stroomversnelling beland, ‘waarbij de informatiebeveiliging geen gelijke tred hield’. Het risico getroffen te worden door een hackaanval is hierdoor groter geworden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is ethisch hacken en waarom is het belangrijk?
Stel je voor dat je een inbreker bent, maar dan eentje met goede bedoelingen. Je zoekt naar zwakke plekken in een huis om de eigenaar te waarschuwen, zodat hij ze kan repareren. Dat is precies wat ethical hackers doen, maar dan met computers en netwerken. In deze blog neem ik je mee in hun wereld.
Applicatiebeheer en de AVG: wat moet je weten?
Als applicatiebeheerder beheer je alle applicaties waarin persoonsgegevens worden verwerkt binnen de gemeente. Maar hoe zorg je dat deze applicaties voldoen aan de vereisten van de AVG?
Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?

Meer recente berichten

Cyberaanval? Onderwijsbestuurders moeten straks op cursus
Verder lezen
AP: mensen weinig bewust van gegevens die auto s allemaal verzamelen
Verder lezen
Privacy waakhond AP kraakt wet voor grensoverschrijdende uitwisseling van zorgdata
Verder lezen
Belangstelling voor cyberveiligheid groeit bij mkb
Verder lezen
CCV beheert cybersecurity evaluatietool Cyra
Verder lezen
Waarschuwing: Privacy in gevaar bij AI software Microsoft 365
Verder lezen
De EU moet zichzelf boete geven: houdt zich niet aan eigen privacyregels
Verder lezen
Nederlandse hackers vinden kwetsbaarheden in VPN server SonicWall
Verder lezen
2025 brengt nieuwe cyberdreigingen met zich mee
Verder lezen
Achterstallig onderhoud in database van politie is ernstige overtreding van privacywetgeving
Verder lezen